A másiknak is biztosan tudnánk segíteni egy uj állásban.
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 08. szombat 14:23), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 08. szombat 14:23
Törölt felhasználó (94621)
Felfogadtam egy bestiát szakácsnőnek, ez most csak egyedül lesz, mert amikor ketten voltak, mindig egymással foglalkoztak a főzés helyett:
avokádós ráksalátát Charlotte puncijáról nyalva?!!!
AKAROM!!!
AKAROM!!!
nyalva?
(Ez egy válasz sanyisanyi74 üzenetére (2007. 09. 06. csütörtök 11:18), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 06. csütörtök 11:18
(Ez egy válasz sanyisanyi74 üzenetére (2007. 09. 06. csütörtök 11:18), amit ide kattintva olvashatsz)
Melyik a legjobb szilva?Hát a punci puSZILVA.
Bocsi mindenkitől de ezt nem tudtam kihagyni
Bocsi mindenkitől de ezt nem tudtam kihagyni
Avokádós ráksaláta
Hozzávalók:
2 érett avokádó, 15 dkg főtt rákhús, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál natúr joghurt, 1 teáskanál curry fűszerkeverék, 1 teáskanál mustár, só, darált bors, pár csepp tabasco szósz, pár csepp citromlé
Elkészítése:
Tisztítsuk meg az avokadókat, vágjuk őket kétfelé és vegyük ki a magjukat. Szeleteljük fel a gyümölcshúst kisebb darabokra, majd azonnal csorgassuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.
Tegyük egy nagy salátástálba, adjuk hozzá a felszeletelt rákhúst (készíthetjük főtt garnélarákkal is, ezt nem szükséges feldarabolni), kanalazzuk rá a majonézt, a mustárt és a joghurtot.
Ízesítsük kevés sóval, tabascóval, curryvel és kevés darált borssal. Óvatosan keverjük össze - vigyázzunk, ne törjük szét -, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálaláskor vágjunk pár vékony szelet barnakenyeret, tegyünk rá pár levél ropogós salátalevelet, majd halmozzuk rá a rákos salátát. Tetejére szórhatunk még a főtt rákhúsból.
A ráksalátát visszatölthetjük az avokádó héjába is.
Hozzávalók:
2 érett avokádó, 15 dkg főtt rákhús, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál natúr joghurt, 1 teáskanál curry fűszerkeverék, 1 teáskanál mustár, só, darált bors, pár csepp tabasco szósz, pár csepp citromlé
Elkészítése:
Tisztítsuk meg az avokadókat, vágjuk őket kétfelé és vegyük ki a magjukat. Szeleteljük fel a gyümölcshúst kisebb darabokra, majd azonnal csorgassuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.
Tegyük egy nagy salátástálba, adjuk hozzá a felszeletelt rákhúst (készíthetjük főtt garnélarákkal is, ezt nem szükséges feldarabolni), kanalazzuk rá a majonézt, a mustárt és a joghurtot.
Ízesítsük kevés sóval, tabascóval, curryvel és kevés darált borssal. Óvatosan keverjük össze - vigyázzunk, ne törjük szét -, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek jól összeérjenek.
Tálaláskor vágjunk pár vékony szelet barnakenyeret, tegyünk rá pár levél ropogós salátalevelet, majd halmozzuk rá a rákos salátát. Tetejére szórhatunk még a főtt rákhúsból.
A ráksalátát visszatölthetjük az avokádó héjába is.
Na tessék már megint itt vannak!
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 09. 10. hétfő 09:04), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 10. hétfő 09:04
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 09. 10. hétfő 09:04), amit ide kattintva olvashatsz)
most csak a madám van itt!
ha a sárlott is itten van csak egymással foglalkoznak?!!!
ha a sárlott is itten van csak egymással foglalkoznak?!!!
most csak a madám van itt!
ha a sárlott is itten van csak egymással foglalkoznak?!!! (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 08. szombat 14:23), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 08. szombat 14:23
ha a sárlott is itten van csak egymással foglalkoznak?!!! (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 08. szombat 14:23), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (94621)
Felfogadtam egy bestiát szakácsnőnek, ez most csak egyedül lesz, mert amikor ketten voltak, mindig egymással foglalkoztak a főzés helyett:
Felfogadtam egy bestiát szakácsnőnek, ez most csak egyedül lesz, mert amikor ketten voltak, mindig egymással foglalkoztak a főzés helyett:
hehe be köllöt gyünnöm a munkahelyemre a receptért!
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 09. 05. szerda 15:41), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 05. szerda 15:41
Bakonyi kakastöke galuskával:
Bakonyi étel, zamatos erdei gombával, frissen főtt galuskával tálalva. Sört guríthatsz utána, és a család kedvence lehet.
Hozzávalók:
50 dkg kakashere (ha nincs, pulykahere is jó!)
20 dkg gomba, (lehetőleg erdei gombát válasszunk!)
olaj,
2 fej hagyma,
só,
liszt,
paprika,
3 dl tejföl.

Elkészítés:
A heréket előkészítem és hártyázom ha kell. Sózom, lisztbe forgatom, majd forró olajban gyorsan pirosra megsütöm mindkét oldalát, utána félreteszem. A hagymát apróra vágom és kevés olajon aranysárgára párolom. Megszórom paprikával és hozzáadom a felszeletelt gombát. Kevés vizet adok hozzá. Fedő alatt puhára párolom, sózom és besűrítem a kevés liszttel elkevert tejföllel. Beleteszem a sültherét, újra felforralom. Juhtúróval kevert, vagy frissen kifőzött galuskával tálalom.
Erdei gombás szarvasragu:
Hozzávalók:
80 dkg szarvas raguhús
20 dkg erdei gomba
20 dkg csiperke
2 nagy fej vöröshagyma
20 dkg (1 szál) sárgarépa
20 dkg (kb. fél fej) zeller
1 dl száraz vörösbor
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 csomag vadfűszer
5-6 szem borókabogyó
2-3 babérlevél
bors, só

Elkészítése:
A kockára vágott szarvashúst kevés olajon átpirítjuk. Hozzáadjuk a félfőre vágott hagymát. Mikor a hagyma üvegessé válik beledobjuk a karikára vágott répát, a félbe vágott csiperkét, és a kisebb darabokra szelt zellert. Sózzuk, borsozzuk, megszórjük a fűszerkeverékkel, beletesszük a vágott borókabogyókat és hozzádobjuk a babérlevelet. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk (kb. 1,5 óra). Az idő lejártáig kinyitjuk a bort, megkóstoljuk, hogy a körülöttünk lengő illatokkal kellőképp harmonizál-e. Amikor meggyőződtünk róla, hogy megfelelő bort tartunk a kezünkben -és a hús is megpuhult- hozzáöntjük a raguhoz az üvegben még bent maradt 1 decit, és most tesszük bele az erdei gombát is. Maximum 15 percnyi lassú rotyogás után vajas nokedlivel és savanyított szilvával tálaljuk.
Bakonyi étel, zamatos erdei gombával, frissen főtt galuskával tálalva. Sört guríthatsz utána, és a család kedvence lehet.
Hozzávalók:
50 dkg kakashere (ha nincs, pulykahere is jó!)
20 dkg gomba, (lehetőleg erdei gombát válasszunk!)
olaj,
2 fej hagyma,
só,
liszt,
paprika,
3 dl tejföl.

Elkészítés:
A heréket előkészítem és hártyázom ha kell. Sózom, lisztbe forgatom, majd forró olajban gyorsan pirosra megsütöm mindkét oldalát, utána félreteszem. A hagymát apróra vágom és kevés olajon aranysárgára párolom. Megszórom paprikával és hozzáadom a felszeletelt gombát. Kevés vizet adok hozzá. Fedő alatt puhára párolom, sózom és besűrítem a kevés liszttel elkevert tejföllel. Beleteszem a sültherét, újra felforralom. Juhtúróval kevert, vagy frissen kifőzött galuskával tálalom.
Erdei gombás szarvasragu:
Hozzávalók:
80 dkg szarvas raguhús
20 dkg erdei gomba
20 dkg csiperke
2 nagy fej vöröshagyma
20 dkg (1 szál) sárgarépa
20 dkg (kb. fél fej) zeller
1 dl száraz vörösbor
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 csomag vadfűszer
5-6 szem borókabogyó
2-3 babérlevél
bors, só

Elkészítése:
A kockára vágott szarvashúst kevés olajon átpirítjuk. Hozzáadjuk a félfőre vágott hagymát. Mikor a hagyma üvegessé válik beledobjuk a karikára vágott répát, a félbe vágott csiperkét, és a kisebb darabokra szelt zellert. Sózzuk, borsozzuk, megszórjük a fűszerkeverékkel, beletesszük a vágott borókabogyókat és hozzádobjuk a babérlevelet. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk (kb. 1,5 óra). Az idő lejártáig kinyitjuk a bort, megkóstoljuk, hogy a körülöttünk lengő illatokkal kellőképp harmonizál-e. Amikor meggyőződtünk róla, hogy megfelelő bort tartunk a kezünkben -és a hús is megpuhult- hozzáöntjük a raguhoz az üvegben még bent maradt 1 decit, és most tesszük bele az erdei gombát is. Maximum 15 percnyi lassú rotyogás után vajas nokedlivel és savanyított szilvával tálaljuk.
Egy kis ebédre való a Harrods-ból:

Melyik a legjobb szilva?Hát a punci puSZILVA.
Bocsi mindenkitől de ezt nem tudtam kihagyni
Bocsi mindenkitől de ezt nem tudtam kihagyni
Remélem a receptet nem egy krimikönyvből nézted ki
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 09. 05. szerda 20:59), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 05. szerda 20:59
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 09. 05. szerda 20:59), amit ide kattintva olvashatsz)
ahha
gombás tojás, gombapöri, gombaleves tejfölösen, rántott gomba...de az utolsó elkészítését szívesen átadnám másnak
gombás tojás, gombapöri, gombaleves tejfölösen, rántott gomba...de az utolsó elkészítését szívesen átadnám másnak
Mindjárt megverlek a "fak-anállal"!
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 09. 06. csütörtök 10:53), amit ide kattintva olvashatsz)
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 09. 06. csütörtök 10:53), amit ide kattintva olvashatsz)
azt hittem ezt kívántad meg: vala-gomba
(Ez egy válasz zelli üzenetére (2007. 09. 06. csütörtök 10:47), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 06. csütörtök 10:47
(Ez egy válasz zelli üzenetére (2007. 09. 06. csütörtök 10:47), amit ide kattintva olvashatsz)
Látom Prune, a panírozásért Te sem vagy oda!
Az eredményt szeretem, de a pepecs munkát nem!
A hűtőben van gomba! Úgy megkívántam most, hogy mindjárt megyek csinálok egy jó kis gombalevest, jó tejfölösen!
Az eredményt szeretem, de a pepecs munkát nem!
A hűtőben van gomba! Úgy megkívántam most, hogy mindjárt megyek csinálok egy jó kis gombalevest, jó tejfölösen!
Látom Prune, a panírozásért Te sem vagy oda!
Az eredményt szeretem, de a pepecs munkát nem!
A hűtőben van gomba! Úgy megkívántam most, hogy mindjárt megyek csinálok egy jó kis gombalevest, jó tejfölösen!
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 09. 05. szerda 20:59), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 05. szerda 20:59
Az eredményt szeretem, de a pepecs munkát nem!
A hűtőben van gomba! Úgy megkívántam most, hogy mindjárt megyek csinálok egy jó kis gombalevest, jó tejfölösen!
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 09. 05. szerda 20:59), amit ide kattintva olvashatsz)
ahha
gombás tojás, gombapöri, gombaleves tejfölösen, rántott gomba...de az utolsó elkészítését szívesen átadnám másnak
gombás tojás, gombapöri, gombaleves tejfölösen, rántott gomba...de az utolsó elkészítését szívesen átadnám másnak
még szerencse, h nem vagyok oda a csiperkéért, amivel összetéveszthető!
erdész!
a gombás palacsintát /vagy a moncy féle gombás rétest/ a 7en megcsinálom! jó csuprosból? (Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 09. 05. szerda 15:16), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 05. szerda 15:16
erdész!
a gombás palacsintát /vagy a moncy féle gombás rétest/ a 7en megcsinálom! jó csuprosból? (Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 09. 05. szerda 15:16), amit ide kattintva olvashatsz)
Én annyira szeretem a gombákat, hogy a gyilkos galócán kívűl szinte mindegyiket és mindenféle elkészítési módon megeszem! És nagyon sok ételbe teszek valamilyen gombát ízesítőnek (húsos ételek mellé, tojásos kajákhoz, töltelékekbe stb.)
Ettől óvakodjatok:


"A gombaszedés és -fogyasztás szabályai
1. Mindenkinek fel kell ismernie a gyilkos galócát!
2. A saját szedésű gombát mindig meg kell vizsgáltatni gombaszakértôvel!
3. Házalótól sose vegyünk gombát!
4. A piacon csak engedéllyel rendelkezô árustól, engedélyezett tételbôl vásároljunk vadon termô gombát!
5. Ne higgyünk semmiféle gombafogyasztással kapcsolatos babonában!
6. Csak a friss, egészséges termôtestek alkalmasak fogyasztásra. A sérült, öreg, penészes gomba betegséget okozhat!
7. Ne fogyasszunk nyersen gombát!
8. A kész gombaételt hűtôszekrényben se tároljuk egy napnál tovább! A friss termôtestek két-három napig tárolhatók hűtôszekrényben.
9. Kisgyermeknek és érzékeny gyomrúaknak ne adjunk gombaételt!
10. Mérgezés gyanúja esetén forduljunk orvoshoz. Ha a tünetek a gombafogyasztást követô 12 órán túl jelentkeznek, azonnal hívjunk mentôt!"

Ártatlannak tűnő gyilkos galócák!
Ettől óvakodjatok:


"A gombaszedés és -fogyasztás szabályai
1. Mindenkinek fel kell ismernie a gyilkos galócát!
2. A saját szedésű gombát mindig meg kell vizsgáltatni gombaszakértôvel!
3. Házalótól sose vegyünk gombát!
4. A piacon csak engedéllyel rendelkezô árustól, engedélyezett tételbôl vásároljunk vadon termô gombát!
5. Ne higgyünk semmiféle gombafogyasztással kapcsolatos babonában!
6. Csak a friss, egészséges termôtestek alkalmasak fogyasztásra. A sérült, öreg, penészes gomba betegséget okozhat!
7. Ne fogyasszunk nyersen gombát!
8. A kész gombaételt hűtôszekrényben se tároljuk egy napnál tovább! A friss termôtestek két-három napig tárolhatók hűtôszekrényben.
9. Kisgyermeknek és érzékeny gyomrúaknak ne adjunk gombaételt!
10. Mérgezés gyanúja esetén forduljunk orvoshoz. Ha a tünetek a gombafogyasztást követô 12 órán túl jelentkeznek, azonnal hívjunk mentôt!"

Ártatlannak tűnő gyilkos galócák!
ahha
gombás tojás, gombapöri, gombaleves tejfölösen, rántott gomba...de az utolsó elkészítését szívesen átadnám másnak
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 04. kedd 22:36), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 04. kedd 22:36
gombás tojás, gombapöri, gombaleves tejfölösen, rántott gomba...de az utolsó elkészítését szívesen átadnám másnak
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 04. kedd 22:36), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
Hétvégén találtunk egy hatalmas pöffeteget az erdőben. Finom vacsi lett belőle.
Szeretitek a GOMBÁT?
És ha igen, milyen formában, milyen ételekben?
Szeretitek a GOMBÁT?
És ha igen, milyen formában, milyen ételekben?
A gombás palacsintát elfelejtettem!
Alapanyagok:
1, Palacsinta
3, Gömbapörkölt (mindenki, ahogy szereti)
A gombát bécsomagoljátok a kisütött palacsintába, és egymás mellé fektetve elhelyezitek egy kivajazott tepsibe. Tetejére tejfől, arra reszelt sajt kerül, majd a blóderben addig sütitek, míg a sajt aranysárga nem lesz. (Azér' vigyázzatok, hogy az alja meg ne égjen!) (Ez egy válasz Moncy üzenetére (2007. 09. 05. szerda 15:31), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 05. szerda 15:31
Alapanyagok:
1, Palacsinta
3, Gömbapörkölt (mindenki, ahogy szereti)
A gombát bécsomagoljátok a kisütött palacsintába, és egymás mellé fektetve elhelyezitek egy kivajazott tepsibe. Tetejére tejfől, arra reszelt sajt kerül, majd a blóderben addig sütitek, míg a sajt aranysárga nem lesz. (Azér' vigyázzatok, hogy az alja meg ne égjen!) (Ez egy válasz Moncy üzenetére (2007. 09. 05. szerda 15:31), amit ide kattintva olvashatsz)
Gomba...
Szoktunk gombás rétest csinálni:
Egy adag kb. fél kg gombapörkölt, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, olaj, só.
A gombapörköltről leszűröm a levét, rásimítom a réteslapra és feltekerem. A paprikás levet a tejföllel és a liszttel mártássá keverem, a rétesre öntöm és a szokásos módon megsütöm. Tálalásnál a kimaradt szafttal öntözöm meg. Forrón tálalom.
Ugyanígy csirkepöriből, disznópöriből...
Szoktunk gombás rétest csinálni:
Egy adag kb. fél kg gombapörkölt, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, olaj, só.
A gombapörköltről leszűröm a levét, rásimítom a réteslapra és feltekerem. A paprikás levet a tejföllel és a liszttel mártássá keverem, a rétesre öntöm és a szokásos módon megsütöm. Tálalásnál a kimaradt szafttal öntözöm meg. Forrón tálalom.
Ugyanígy csirkepöriből, disznópöriből...
Bakonyi kakastöke galuskával:
Bakonyi étel, zamatos erdei gombával, frissen főtt galuskával tálalva. Sört guríthatsz utána, és a család kedvence lehet.
Hozzávalók:
50 dkg kakashere (ha nincs, pulykahere is jó!)
20 dkg gomba, (lehetőleg erdei gombát válasszunk!)
olaj,
2 fej hagyma,
só,
liszt,
paprika,
3 dl tejföl.

Elkészítés:
A heréket előkészítem és hártyázom ha kell. Sózom, lisztbe forgatom, majd forró olajban gyorsan pirosra megsütöm mindkét oldalát, utána félreteszem. A hagymát apróra vágom és kevés olajon aranysárgára párolom. Megszórom paprikával és hozzáadom a felszeletelt gombát. Kevés vizet adok hozzá. Fedő alatt puhára párolom, sózom és besűrítem a kevés liszttel elkevert tejföllel. Beleteszem a sültherét, újra felforralom. Juhtúróval kevert, vagy frissen kifőzött galuskával tálalom.
Erdei gombás szarvasragu:
Hozzávalók:
80 dkg szarvas raguhús
20 dkg erdei gomba
20 dkg csiperke
2 nagy fej vöröshagyma
20 dkg (1 szál) sárgarépa
20 dkg (kb. fél fej) zeller
1 dl száraz vörösbor
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 csomag vadfűszer
5-6 szem borókabogyó
2-3 babérlevél
bors, só

Elkészítése:
A kockára vágott szarvashúst kevés olajon átpirítjuk. Hozzáadjuk a félfőre vágott hagymát. Mikor a hagyma üvegessé válik beledobjuk a karikára vágott répát, a félbe vágott csiperkét, és a kisebb darabokra szelt zellert. Sózzuk, borsozzuk, megszórjük a fűszerkeverékkel, beletesszük a vágott borókabogyókat és hozzádobjuk a babérlevelet. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk (kb. 1,5 óra). Az idő lejártáig kinyitjuk a bort, megkóstoljuk, hogy a körülöttünk lengő illatokkal kellőképp harmonizál-e. Amikor meggyőződtünk róla, hogy megfelelő bort tartunk a kezünkben -és a hús is megpuhult- hozzáöntjük a raguhoz az üvegben még bent maradt 1 decit, és most tesszük bele az erdei gombát is. Maximum 15 percnyi lassú rotyogás után vajas nokedlivel és savanyított szilvával tálaljuk. (Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 09. 05. szerda 15:16), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 05. szerda 15:16
Bakonyi étel, zamatos erdei gombával, frissen főtt galuskával tálalva. Sört guríthatsz utána, és a család kedvence lehet.
Hozzávalók:
50 dkg kakashere (ha nincs, pulykahere is jó!)
20 dkg gomba, (lehetőleg erdei gombát válasszunk!)
olaj,
2 fej hagyma,
só,
liszt,
paprika,
3 dl tejföl.

Elkészítés:
A heréket előkészítem és hártyázom ha kell. Sózom, lisztbe forgatom, majd forró olajban gyorsan pirosra megsütöm mindkét oldalát, utána félreteszem. A hagymát apróra vágom és kevés olajon aranysárgára párolom. Megszórom paprikával és hozzáadom a felszeletelt gombát. Kevés vizet adok hozzá. Fedő alatt puhára párolom, sózom és besűrítem a kevés liszttel elkevert tejföllel. Beleteszem a sültherét, újra felforralom. Juhtúróval kevert, vagy frissen kifőzött galuskával tálalom.
Erdei gombás szarvasragu:
Hozzávalók:
80 dkg szarvas raguhús
20 dkg erdei gomba
20 dkg csiperke
2 nagy fej vöröshagyma
20 dkg (1 szál) sárgarépa
20 dkg (kb. fél fej) zeller
1 dl száraz vörösbor
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 csomag vadfűszer
5-6 szem borókabogyó
2-3 babérlevél
bors, só

Elkészítése:
A kockára vágott szarvashúst kevés olajon átpirítjuk. Hozzáadjuk a félfőre vágott hagymát. Mikor a hagyma üvegessé válik beledobjuk a karikára vágott répát, a félbe vágott csiperkét, és a kisebb darabokra szelt zellert. Sózzuk, borsozzuk, megszórjük a fűszerkeverékkel, beletesszük a vágott borókabogyókat és hozzádobjuk a babérlevelet. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk (kb. 1,5 óra). Az idő lejártáig kinyitjuk a bort, megkóstoljuk, hogy a körülöttünk lengő illatokkal kellőképp harmonizál-e. Amikor meggyőződtünk róla, hogy megfelelő bort tartunk a kezünkben -és a hús is megpuhult- hozzáöntjük a raguhoz az üvegben még bent maradt 1 decit, és most tesszük bele az erdei gombát is. Maximum 15 percnyi lassú rotyogás után vajas nokedlivel és savanyított szilvával tálaljuk. (Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 09. 05. szerda 15:16), amit ide kattintva olvashatsz)
Én annyira szeretem a gombákat, hogy a gyilkos galócán kívűl szinte mindegyiket és mindenféle elkészítési módon megeszem! És nagyon sok ételbe teszek valamilyen gombát ízesítőnek (húsos ételek mellé, tojásos kajákhoz, töltelékekbe stb.)
Ettől óvakodjatok:


"A gombaszedés és -fogyasztás szabályai
1. Mindenkinek fel kell ismernie a gyilkos galócát!
2. A saját szedésű gombát mindig meg kell vizsgáltatni gombaszakértôvel!
3. Házalótól sose vegyünk gombát!
4. A piacon csak engedéllyel rendelkezô árustól, engedélyezett tételbôl vásároljunk vadon termô gombát!
5. Ne higgyünk semmiféle gombafogyasztással kapcsolatos babonában!
6. Csak a friss, egészséges termôtestek alkalmasak fogyasztásra. A sérült, öreg, penészes gomba betegséget okozhat!
7. Ne fogyasszunk nyersen gombát!
8. A kész gombaételt hűtôszekrényben se tároljuk egy napnál tovább! A friss termôtestek két-három napig tárolhatók hűtôszekrényben.
9. Kisgyermeknek és érzékeny gyomrúaknak ne adjunk gombaételt!
10. Mérgezés gyanúja esetén forduljunk orvoshoz. Ha a tünetek a gombafogyasztást követô 12 órán túl jelentkeznek, azonnal hívjunk mentôt!"

Ártatlannak tűnő gyilkos galócák!
Ettől óvakodjatok:


"A gombaszedés és -fogyasztás szabályai
1. Mindenkinek fel kell ismernie a gyilkos galócát!
2. A saját szedésű gombát mindig meg kell vizsgáltatni gombaszakértôvel!
3. Házalótól sose vegyünk gombát!
4. A piacon csak engedéllyel rendelkezô árustól, engedélyezett tételbôl vásároljunk vadon termô gombát!
5. Ne higgyünk semmiféle gombafogyasztással kapcsolatos babonában!
6. Csak a friss, egészséges termôtestek alkalmasak fogyasztásra. A sérült, öreg, penészes gomba betegséget okozhat!
7. Ne fogyasszunk nyersen gombát!
8. A kész gombaételt hűtôszekrényben se tároljuk egy napnál tovább! A friss termôtestek két-három napig tárolhatók hűtôszekrényben.
9. Kisgyermeknek és érzékeny gyomrúaknak ne adjunk gombaételt!
10. Mérgezés gyanúja esetén forduljunk orvoshoz. Ha a tünetek a gombafogyasztást követô 12 órán túl jelentkeznek, azonnal hívjunk mentôt!"

Ártatlannak tűnő gyilkos galócák!
Gomba...
Szoktunk gombás rétest csinálni:
Egy adag kb. fél kg gombapörkölt, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, olaj, só.
A gombapörköltről leszűröm a levét, rásimítom a réteslapra és feltekerem. A paprikás levet a tejföllel és a liszttel mártássá keverem, a rétesre öntöm és a szokásos módon megsütöm. Tálalásnál a kimaradt szafttal öntözöm meg. Forrón tálalom.
Ugyanígy csirkepöriből, disznópöriből...
Szoktunk gombás rétest csinálni:
Egy adag kb. fél kg gombapörkölt, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, olaj, só.
A gombapörköltről leszűröm a levét, rásimítom a réteslapra és feltekerem. A paprikás levet a tejföllel és a liszttel mártássá keverem, a rétesre öntöm és a szokásos módon megsütöm. Tálalásnál a kimaradt szafttal öntözöm meg. Forrón tálalom.
Ugyanígy csirkepöriből, disznópöriből...














MmePrune







Breanne Benson
