
A bejgli egy igazi hungarikum. Főként karácsonykor, és húsvétkor szokás készíteni. Általában diós és mákos ízesítésben készül, de mostanság már új ízekkel is kísérleteznek egyesek. Most a klasszikus, hagyományos diós bejgli készítését mutatom be.
Hozzávalók (2 rúd)
A tésztához
• 500 g liszt
• 250 g vaj vagy margarin
• 4 tojássárgája
• 20 g élesztő
• 20 g porcukor
• 1,5 dl tej
• 1 db tojás a kenéshez
• só
Diótöltelék
• 200 g darált dió
• 200 g porcukor
• 20 g vaníliás cukor
• 0,5 dl tej
• 50 g mazsola
• 2 cl rum
Máktöltelék
• 200 g darált mák
• 200 g porcukor
• 1 db citrom leve és reszelt héja
• 0,5 dl tej
• 50 g mazsola
• 2 cl rum
A tészta elkészítése
A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hűtőszekrényből kivett vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint, függetlenül attól, hogy mák vagy dió tölteléket készítünk. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat – diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is – elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.
A tésztát a jégszekrényből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.
A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével (nem kell felverni!!) megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és szikkasztás adja a beigli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét megszurkáljuk villával – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre vágva adjuk asztalra.
Lunacica!
A fórum NEM csak képtár (kivéve, ahol a topic címében benne van, hogy "CSAK KÉPEK"!), hanem elsősorban kommunikációra, szöveges eszmecserére szolgál! (kicsit sok vagy már a képeiddel, és egysíkú, nem a mennyiség, hanem a minőség számít a képeknél is!))---> erről ennyit!
Karácsonyi édességek
A rohanós háziasszonyoknak mindig van indokuk arra, miért nem készítenek bejglit, vagy mézeskalácsdíszt. Nézzük, miből válogathatunk, ha a klasszikus karácsonyi édességekkel és bolti minőséggel köszöntenénk a karácsonyt!
Klasszikusok
Most hagyjuk mindazt, amiben csak narancs, fahéj vagy méz van, és elsüthető karácsonyra. Csak olyan édességeket veszünk számba, amik szorosan az ünnephez kötődnek: mézeskalács, bejgli, habcsók. Senkit nem hagynak hidegen, hiszen vagy nagyon odavagyunk értük, vagy próbáljuk évente kikerülni őket. Ha lusták és szemfülesek vagyunk, akkor a boltokban minden tipikusan karácsonyi süti könnyen beszerezhető.
A karácsonyi sütögetés legkreatívabb része a mézeskalács-készítés. Már a XVI. századtól, sőt egyesek szerint már a római korban is készültek mézeskalácsok. Divatba a németek hozták - valójában ők az igazi mesterei. Ostyatalpú, Elisenlebkuchen mézeskalácsot a Schlecker Drogériában találtunk, 249 forintért. Kreatív, figurás darabokat pedig a karácsonyi vásárokban aranyáron szerezhetünk be - egy kis figuráért akár ezer forintot is elkérnek. Ha inkább a sarki ABC-nél, maradunk akkor csillaggal és szívecskével kell beérnünk, közel 600-700 forintért.

Fél kilométer hosszú bejgli a Kossuth téren
A másik klasszikus a bejgli, amit megsütni már nem a családi "kreatívdélutánok" szintje. Elkészítésére csak igazi tapasztalt konyhatündérek képesek, akik azt is tudják, mitől nem ragad a galuskatészta. A bejgli elődje - osztrák közbenjárásra - százötven éve hódít itthon. Neve a német 'beugen' (hajlít) szóból származik. Egy századeleji szakácskönyv szerint a bejgli mindig a ház asszonyának büszkesége, amit a vendégnek megkóstolni kötelesség. A diós töltelék a termékenységet és az egészséget, a mákos pedig a sok pénzt szimbolizálja.
A hazai boltokban 700 és 900 forint között kapható a bejgli, a diós drágább, mint a mákos verzió. Kóstolóink tapasztalata szerint a mákosban a kavics, a diósban pedig a dióhéj előfordulása lehet buktató, úgyhogy a karácsonyi bejgliket célszerű megbízható cukrászdákból beszerezni.
Karácsony után
Ha boltban szereznénk be a karácsonyi finomságokat, de a nagy vacsorán döbbenünk rá, hogy penészes a bejgli vagy bogaras a habcsók, akkor a legjobb, ha először a boltosnál teszünk panaszt. Számla ellenében a lejárt szavatosságú áru árát vissza kell adna. Ha dühünkben ennél tovább mennénk, kérhetjük a Vásárlók Könyvét, hétköznapi nevén a panaszkönyvet. Abban az esetben, ha már nagyon fel vagyunk paprikázva, nem árt eltenni az élelmiszert mintának. Az ÁNTSZ bizonyosan hálás lesz érte.
(Ez egy válasz -Lunacica61- üzenetére (2008. 12. 25. csütörtök 06:15), amit ide kattintva olvashatsz)
A fórum NEM csak képtár (kivéve, ahol a topic címében benne van, hogy "CSAK KÉPEK"!), hanem elsősorban kommunikációra, szöveges eszmecserére szolgál! (kicsit sok vagy már a képeiddel, és egysíkú, nem a mennyiség, hanem a minőség számít a képeknél is!))---> erről ennyit!
Karácsonyi édességek
A rohanós háziasszonyoknak mindig van indokuk arra, miért nem készítenek bejglit, vagy mézeskalácsdíszt. Nézzük, miből válogathatunk, ha a klasszikus karácsonyi édességekkel és bolti minőséggel köszöntenénk a karácsonyt!
Klasszikusok
Most hagyjuk mindazt, amiben csak narancs, fahéj vagy méz van, és elsüthető karácsonyra. Csak olyan édességeket veszünk számba, amik szorosan az ünnephez kötődnek: mézeskalács, bejgli, habcsók. Senkit nem hagynak hidegen, hiszen vagy nagyon odavagyunk értük, vagy próbáljuk évente kikerülni őket. Ha lusták és szemfülesek vagyunk, akkor a boltokban minden tipikusan karácsonyi süti könnyen beszerezhető.
A karácsonyi sütögetés legkreatívabb része a mézeskalács-készítés. Már a XVI. századtól, sőt egyesek szerint már a római korban is készültek mézeskalácsok. Divatba a németek hozták - valójában ők az igazi mesterei. Ostyatalpú, Elisenlebkuchen mézeskalácsot a Schlecker Drogériában találtunk, 249 forintért. Kreatív, figurás darabokat pedig a karácsonyi vásárokban aranyáron szerezhetünk be - egy kis figuráért akár ezer forintot is elkérnek. Ha inkább a sarki ABC-nél, maradunk akkor csillaggal és szívecskével kell beérnünk, közel 600-700 forintért.

Fél kilométer hosszú bejgli a Kossuth téren
A másik klasszikus a bejgli, amit megsütni már nem a családi "kreatívdélutánok" szintje. Elkészítésére csak igazi tapasztalt konyhatündérek képesek, akik azt is tudják, mitől nem ragad a galuskatészta. A bejgli elődje - osztrák közbenjárásra - százötven éve hódít itthon. Neve a német 'beugen' (hajlít) szóból származik. Egy századeleji szakácskönyv szerint a bejgli mindig a ház asszonyának büszkesége, amit a vendégnek megkóstolni kötelesség. A diós töltelék a termékenységet és az egészséget, a mákos pedig a sok pénzt szimbolizálja.
A hazai boltokban 700 és 900 forint között kapható a bejgli, a diós drágább, mint a mákos verzió. Kóstolóink tapasztalata szerint a mákosban a kavics, a diósban pedig a dióhéj előfordulása lehet buktató, úgyhogy a karácsonyi bejgliket célszerű megbízható cukrászdákból beszerezni.
Karácsony után
Ha boltban szereznénk be a karácsonyi finomságokat, de a nagy vacsorán döbbenünk rá, hogy penészes a bejgli vagy bogaras a habcsók, akkor a legjobb, ha először a boltosnál teszünk panaszt. Számla ellenében a lejárt szavatosságú áru árát vissza kell adna. Ha dühünkben ennél tovább mennénk, kérhetjük a Vásárlók Könyvét, hétköznapi nevén a panaszkönyvet. Abban az esetben, ha már nagyon fel vagyunk paprikázva, nem árt eltenni az élelmiszert mintának. Az ÁNTSZ bizonyosan hálás lesz érte.
(Ez egy válasz -Lunacica61- üzenetére (2008. 12. 25. csütörtök 06:15), amit ide kattintva olvashatsz)
Göngyölt pulykamell
# A pulykaszeleteket egyenként dupla réteg frissen tartó fólia közé fektetjük, nyújtófával 5 mm vastag, nagyjából négyzet alakú szeletekre nyújtjuk, azután félretesszük.
# A spenótot egy nagy lábasban lefedve 2 perc alatt megfonnyasztjuk – a mosás után rajta maradt víz elég a pároláshoz. Jól lecsepegtetjük, kinyomkodjuk belőle a felesleges levet, majd apróra vágjuk, és egy nagy tálba tesszük
# A grillsütőt előmelegítjük. A negyedekre vágott piros húsú paprikát héjával felfelé a grillsütő rostélyára fektetve addig grillezzük, amíg a héja megszenesedik (6 perc). Műanyag zacskóba teszszük, amit lezárunk. Megvárjuk, amíg annyira kihűl a paprika, hogy kézbe tudjuk fogni, ekkor lehúzzuk a héját, ahúsát pedig felkockázzuk.
# A paprikát a ricottával, a felvert tojással, a parmezán sajttal, a zsemlemorzsával, a bazsalikommal és a szerecsendióval együtt a spenóthoz adjuk, azután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az egészet jól összekeverjük. A tölteléket négyfelé osztjuk, és egyenletesen rákenjük apulykaszeletekre. Felgöngyöljük a szeleteket, közben a széleket behajtjuk, nehogy a töltelék kifolyjon, majd fa koktélpálcikákkal átszúrjuk a tekercseket.
# Egy akkora lábasba tesszük őket, amelyben elférnek. A lábasba öntjük a vermutot és a csirkealaplét. Felforraljuk a levet, majd fedő alatt, mérsékelt hőfokon 20 percig csendesen pároljuk a húsos tekercseket.
# Kivesszük a lábasból és melegen tartjuk őket. A párolólevet felforraljuk, és 1,5 dl-nyire sűrítjük. Belekeverjük a főzőtejszínt, és még 1-2 percig forraljuk, hogy még jobban besűrűsödjön. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tom !!!!
Én csak azt olvasom itt ,hogy :Kapjunk be valamit !!!
Nincs külön feltüntetve ,hogy csak irás ...vagy kép .....szerintem , mind1 ..mint raknak fel azok akik ide látogatnak ..a lényeg ,hogy: Konyhai ..nyali-fali legyen . Ha csak szöveges kommunikáció lenne ..nem hiszem ,hogy az olyan színessé tenné az oldalt .Sok helyen Te is csak képeket raktál be és nem volt semmi Kommunikáció aláirva .......de nem fogok veled ezen vitatkozni ..ugyis megtudod magyarázni ...mert te vagy a Tom ........mindenkit csak blamálsz..... és lekezelöen viselkedsz .......erröl ennyit (Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2008. 12. 25. csütörtök 12:36), amit ide kattintva olvashatsz)
2008. 12. 25. csütörtök 12:36
# A pulykaszeleteket egyenként dupla réteg frissen tartó fólia közé fektetjük, nyújtófával 5 mm vastag, nagyjából négyzet alakú szeletekre nyújtjuk, azután félretesszük.
# A spenótot egy nagy lábasban lefedve 2 perc alatt megfonnyasztjuk – a mosás után rajta maradt víz elég a pároláshoz. Jól lecsepegtetjük, kinyomkodjuk belőle a felesleges levet, majd apróra vágjuk, és egy nagy tálba tesszük
# A grillsütőt előmelegítjük. A negyedekre vágott piros húsú paprikát héjával felfelé a grillsütő rostélyára fektetve addig grillezzük, amíg a héja megszenesedik (6 perc). Műanyag zacskóba teszszük, amit lezárunk. Megvárjuk, amíg annyira kihűl a paprika, hogy kézbe tudjuk fogni, ekkor lehúzzuk a héját, ahúsát pedig felkockázzuk.
# A paprikát a ricottával, a felvert tojással, a parmezán sajttal, a zsemlemorzsával, a bazsalikommal és a szerecsendióval együtt a spenóthoz adjuk, azután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az egészet jól összekeverjük. A tölteléket négyfelé osztjuk, és egyenletesen rákenjük apulykaszeletekre. Felgöngyöljük a szeleteket, közben a széleket behajtjuk, nehogy a töltelék kifolyjon, majd fa koktélpálcikákkal átszúrjuk a tekercseket.
# Egy akkora lábasba tesszük őket, amelyben elférnek. A lábasba öntjük a vermutot és a csirkealaplét. Felforraljuk a levet, majd fedő alatt, mérsékelt hőfokon 20 percig csendesen pároljuk a húsos tekercseket.
# Kivesszük a lábasból és melegen tartjuk őket. A párolólevet felforraljuk, és 1,5 dl-nyire sűrítjük. Belekeverjük a főzőtejszínt, és még 1-2 percig forraljuk, hogy még jobban besűrűsödjön. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tom !!!!
Én csak azt olvasom itt ,hogy :Kapjunk be valamit !!!
Nincs külön feltüntetve ,hogy csak irás ...vagy kép .....szerintem , mind1 ..mint raknak fel azok akik ide látogatnak ..a lényeg ,hogy: Konyhai ..nyali-fali legyen . Ha csak szöveges kommunikáció lenne ..nem hiszem ,hogy az olyan színessé tenné az oldalt .Sok helyen Te is csak képeket raktál be és nem volt semmi Kommunikáció aláirva .......de nem fogok veled ezen vitatkozni ..ugyis megtudod magyarázni ...mert te vagy a Tom ........mindenkit csak blamálsz..... és lekezelöen viselkedsz .......erröl ennyit (Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2008. 12. 25. csütörtök 12:36), amit ide kattintva olvashatsz)
Lunacica!
A fórum NEM csak képtár (kivéve, ahol a topic címében benne van, hogy "CSAK KÉPEK"!), hanem elsősorban kommunikációra, szöveges eszmecserére szolgál! (kicsit sok vagy már a képeiddel, és egysíkú, nem a mennyiség, hanem a minőség számít a képeknél is!))---> erről ennyit!
Karácsonyi édességek
A rohanós háziasszonyoknak mindig van indokuk arra, miért nem készítenek bejglit, vagy mézeskalácsdíszt. Nézzük, miből válogathatunk, ha a klasszikus karácsonyi édességekkel és bolti minőséggel köszöntenénk a karácsonyt!
Klasszikusok
Most hagyjuk mindazt, amiben csak narancs, fahéj vagy méz van, és elsüthető karácsonyra. Csak olyan édességeket veszünk számba, amik szorosan az ünnephez kötődnek: mézeskalács, bejgli, habcsók. Senkit nem hagynak hidegen, hiszen vagy nagyon odavagyunk értük, vagy próbáljuk évente kikerülni őket. Ha lusták és szemfülesek vagyunk, akkor a boltokban minden tipikusan karácsonyi süti könnyen beszerezhető.
A karácsonyi sütögetés legkreatívabb része a mézeskalács-készítés. Már a XVI. századtól, sőt egyesek szerint már a római korban is készültek mézeskalácsok. Divatba a németek hozták - valójában ők az igazi mesterei. Ostyatalpú, Elisenlebkuchen mézeskalácsot a Schlecker Drogériában találtunk, 249 forintért. Kreatív, figurás darabokat pedig a karácsonyi vásárokban aranyáron szerezhetünk be - egy kis figuráért akár ezer forintot is elkérnek. Ha inkább a sarki ABC-nél, maradunk akkor csillaggal és szívecskével kell beérnünk, közel 600-700 forintért.

Fél kilométer hosszú bejgli a Kossuth téren
A másik klasszikus a bejgli, amit megsütni már nem a családi "kreatívdélutánok" szintje. Elkészítésére csak igazi tapasztalt konyhatündérek képesek, akik azt is tudják, mitől nem ragad a galuskatészta. A bejgli elődje - osztrák közbenjárásra - százötven éve hódít itthon. Neve a német 'beugen' (hajlít) szóból származik. Egy századeleji szakácskönyv szerint a bejgli mindig a ház asszonyának büszkesége, amit a vendégnek megkóstolni kötelesség. A diós töltelék a termékenységet és az egészséget, a mákos pedig a sok pénzt szimbolizálja.
A hazai boltokban 700 és 900 forint között kapható a bejgli, a diós drágább, mint a mákos verzió. Kóstolóink tapasztalata szerint a mákosban a kavics, a diósban pedig a dióhéj előfordulása lehet buktató, úgyhogy a karácsonyi bejgliket célszerű megbízható cukrászdákból beszerezni.
Karácsony után
Ha boltban szereznénk be a karácsonyi finomságokat, de a nagy vacsorán döbbenünk rá, hogy penészes a bejgli vagy bogaras a habcsók, akkor a legjobb, ha először a boltosnál teszünk panaszt. Számla ellenében a lejárt szavatosságú áru árát vissza kell adna. Ha dühünkben ennél tovább mennénk, kérhetjük a Vásárlók Könyvét, hétköznapi nevén a panaszkönyvet. Abban az esetben, ha már nagyon fel vagyunk paprikázva, nem árt eltenni az élelmiszert mintának. Az ÁNTSZ bizonyosan hálás lesz érte.
A fórum NEM csak képtár (kivéve, ahol a topic címében benne van, hogy "CSAK KÉPEK"!), hanem elsősorban kommunikációra, szöveges eszmecserére szolgál! (kicsit sok vagy már a képeiddel, és egysíkú, nem a mennyiség, hanem a minőség számít a képeknél is!))---> erről ennyit!
Karácsonyi édességek
A rohanós háziasszonyoknak mindig van indokuk arra, miért nem készítenek bejglit, vagy mézeskalácsdíszt. Nézzük, miből válogathatunk, ha a klasszikus karácsonyi édességekkel és bolti minőséggel köszöntenénk a karácsonyt!
Klasszikusok
Most hagyjuk mindazt, amiben csak narancs, fahéj vagy méz van, és elsüthető karácsonyra. Csak olyan édességeket veszünk számba, amik szorosan az ünnephez kötődnek: mézeskalács, bejgli, habcsók. Senkit nem hagynak hidegen, hiszen vagy nagyon odavagyunk értük, vagy próbáljuk évente kikerülni őket. Ha lusták és szemfülesek vagyunk, akkor a boltokban minden tipikusan karácsonyi süti könnyen beszerezhető.
A karácsonyi sütögetés legkreatívabb része a mézeskalács-készítés. Már a XVI. századtól, sőt egyesek szerint már a római korban is készültek mézeskalácsok. Divatba a németek hozták - valójában ők az igazi mesterei. Ostyatalpú, Elisenlebkuchen mézeskalácsot a Schlecker Drogériában találtunk, 249 forintért. Kreatív, figurás darabokat pedig a karácsonyi vásárokban aranyáron szerezhetünk be - egy kis figuráért akár ezer forintot is elkérnek. Ha inkább a sarki ABC-nél, maradunk akkor csillaggal és szívecskével kell beérnünk, közel 600-700 forintért.

Fél kilométer hosszú bejgli a Kossuth téren
A másik klasszikus a bejgli, amit megsütni már nem a családi "kreatívdélutánok" szintje. Elkészítésére csak igazi tapasztalt konyhatündérek képesek, akik azt is tudják, mitől nem ragad a galuskatészta. A bejgli elődje - osztrák közbenjárásra - százötven éve hódít itthon. Neve a német 'beugen' (hajlít) szóból származik. Egy századeleji szakácskönyv szerint a bejgli mindig a ház asszonyának büszkesége, amit a vendégnek megkóstolni kötelesség. A diós töltelék a termékenységet és az egészséget, a mákos pedig a sok pénzt szimbolizálja.
A hazai boltokban 700 és 900 forint között kapható a bejgli, a diós drágább, mint a mákos verzió. Kóstolóink tapasztalata szerint a mákosban a kavics, a diósban pedig a dióhéj előfordulása lehet buktató, úgyhogy a karácsonyi bejgliket célszerű megbízható cukrászdákból beszerezni.
Karácsony után
Ha boltban szereznénk be a karácsonyi finomságokat, de a nagy vacsorán döbbenünk rá, hogy penészes a bejgli vagy bogaras a habcsók, akkor a legjobb, ha először a boltosnál teszünk panaszt. Számla ellenében a lejárt szavatosságú áru árát vissza kell adna. Ha dühünkben ennél tovább mennénk, kérhetjük a Vásárlók Könyvét, hétköznapi nevén a panaszkönyvet. Abban az esetben, ha már nagyon fel vagyunk paprikázva, nem árt eltenni az élelmiszert mintának. Az ÁNTSZ bizonyosan hálás lesz érte.
5 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
½ kávéskanál szódabikarbóna
tejföl
A töltelékhez:
15 dkg kristálycukor
½ l tej
3 evőkanál liszt
15 dkg vaj
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál tej
A csokoládémázhoz:
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 púpos kávéskanál kakaó
2 kávéskanál liszt
2 evőkanál tej
A tészta elkészítése:
1. A megpuhított vajat vagy margarint elmorzsoljuk a szódabikarbónával elkevert liszttel, azután a tojással, cukorral, és annyi tejföllel, hogy a tésztával könnyen dolgozhassunk, összegyúrjuk.
2. Két, vagy három felé osztjuk, cipókat formálunk, és egy ideig pihentetjük.
3. Nagyobb sütőtepsin két vagy három lapot sütünk. Mikor a lapok kihűltek, a töltelékkel megtöltjük, és a tetejét csokoládémázzal bevonjuk. Másnap szeleteljük fel.
A töltelék elkészítése:
1. A kristálycukrot egy nagyobb edényben barnára pirítjuk, felöntjük ¼ liter forró tejjel, és addig forraljuk, míg teljesen megolvad. Folytonosan kevergetve beleöntjük a másik ¼ liter tejben elkevert lisztet, és sűrűre főzzük. Alaposan kihűtjük.
2. A vajat a 2 evőkanál porcukorral és 1 evőkanál tejjel habosra kikeverjük, majd kanalanként, minden kanál masszát jól elkeverve, hozzáadjuk a kihűlt pépet.
3. Rákenjük a már teljesen kihűlt egyik tésztára, és betakarjuk a másik lappal.
A csokoládémáz elkészítése:
1. A margarint kis lángon felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, majd a kakaót, végül folytonosan kevergetve a finomlisztet és a tejet. Addig kevergetjük, míg mindez teljesen összeáll.
2. Levesszük a tűzről, és azonnal a tésztára öntjük, majd elsimítjuk. Másnapig állni hagyjuk.
10 dkg porcukor
10 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
½ kávéskanál szódabikarbóna
tejföl
A töltelékhez:
15 dkg kristálycukor
½ l tej
3 evőkanál liszt
15 dkg vaj
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál tej
A csokoládémázhoz:
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 púpos kávéskanál kakaó
2 kávéskanál liszt
2 evőkanál tej
A tészta elkészítése:
1. A megpuhított vajat vagy margarint elmorzsoljuk a szódabikarbónával elkevert liszttel, azután a tojással, cukorral, és annyi tejföllel, hogy a tésztával könnyen dolgozhassunk, összegyúrjuk.
2. Két, vagy három felé osztjuk, cipókat formálunk, és egy ideig pihentetjük.
3. Nagyobb sütőtepsin két vagy három lapot sütünk. Mikor a lapok kihűltek, a töltelékkel megtöltjük, és a tetejét csokoládémázzal bevonjuk. Másnap szeleteljük fel.
A töltelék elkészítése:
1. A kristálycukrot egy nagyobb edényben barnára pirítjuk, felöntjük ¼ liter forró tejjel, és addig forraljuk, míg teljesen megolvad. Folytonosan kevergetve beleöntjük a másik ¼ liter tejben elkevert lisztet, és sűrűre főzzük. Alaposan kihűtjük.
2. A vajat a 2 evőkanál porcukorral és 1 evőkanál tejjel habosra kikeverjük, majd kanalanként, minden kanál masszát jól elkeverve, hozzáadjuk a kihűlt pépet.
3. Rákenjük a már teljesen kihűlt egyik tésztára, és betakarjuk a másik lappal.
A csokoládémáz elkészítése:
1. A margarint kis lángon felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, majd a kakaót, végül folytonosan kevergetve a finomlisztet és a tejet. Addig kevergetjük, míg mindez teljesen összeáll.
2. Levesszük a tűzről, és azonnal a tésztára öntjük, majd elsimítjuk. Másnapig állni hagyjuk.


Sziasztok! A lenti képekhez nem kell recept!
Az első képen szinte csak zölségek vannak, gondolom a karácsonyi trakta után jólesik mindenkinek.
Nem titok, én már a szilveszteri menűre gondoltam ezekkel a hidegtálakkal. Rengeteg zöldséget, lehet egzotikus zöldséget, és gyümölcsöt is felhasználni.
Az első képen szinte minden zöldségekből áll. Igaz vannak töltötthúsok, de mind finom zöldséggel vannak töltve.
Orosz hússaláta, valamit svéd gombasaláta , töltött paradicsom, padlizsán, paprika, stb.. és természetesen nem maradhat el a rántott zöldségtál sem.
A második kép magáért beszél, minden finom gyümölcs megtalálható rajta.
És ha már kellemesen jóllaktunk levezetőül, és italváltáskor is kapóra jön a sajttál. Mindenki izlés szerint készitheti, a diszítést érdemes gyümölcsökkel megoldani.
Egy igazi sajtál, mindig l5 féle sajtból áll. Fontos, hogy minden fajta sajt máshogy legyen szervirozva, felszeletelve.
Kellemes ünnepeket kivánok.
Az első képen szinte csak zölségek vannak, gondolom a karácsonyi trakta után jólesik mindenkinek.
Nem titok, én már a szilveszteri menűre gondoltam ezekkel a hidegtálakkal. Rengeteg zöldséget, lehet egzotikus zöldséget, és gyümölcsöt is felhasználni.
Az első képen szinte minden zöldségekből áll. Igaz vannak töltötthúsok, de mind finom zöldséggel vannak töltve.
Orosz hússaláta, valamit svéd gombasaláta , töltött paradicsom, padlizsán, paprika, stb.. és természetesen nem maradhat el a rántott zöldségtál sem.
A második kép magáért beszél, minden finom gyümölcs megtalálható rajta.
És ha már kellemesen jóllaktunk levezetőül, és italváltáskor is kapóra jön a sajttál. Mindenki izlés szerint készitheti, a diszítést érdemes gyümölcsökkel megoldani.
Egy igazi sajtál, mindig l5 féle sajtból áll. Fontos, hogy minden fajta sajt máshogy legyen szervirozva, felszeletelve.
Kellemes ünnepeket kivánok.
Töltött malac
1 malac (mintegy 3 kg-os), 15 dkg zsír, 30 dkg füstölt szalonna, 10 dkg csemege kukoricaszem, 10 dkg karfiol, 5 dkg hagyma, fél kg fejeskáposzta, 10 dkg gyökér, 10 dkg répa, 10 dkg gomba, 3 g őrölt bors, 1 g majoranna, 5 tojás, 10 dkg só.
A malacot előkészítem a sütéshez, eltávolítom a bordacsontokat és belül megsózom. Kisütöm a kockákra vágott füstölt szalonnát, hozzáadom a finomra vágott hagymát, a zöldségeket és a belsőségeket, majd együtt párolom. Fűszerezem, hozzáadom a nyers tojásokat és a hasüregbe töltöm. Bevarrom, megöntözöm sörrel és ropogósra sütöm.

1 malac (mintegy 3 kg-os), 15 dkg zsír, 30 dkg füstölt szalonna, 10 dkg csemege kukoricaszem, 10 dkg karfiol, 5 dkg hagyma, fél kg fejeskáposzta, 10 dkg gyökér, 10 dkg répa, 10 dkg gomba, 3 g őrölt bors, 1 g majoranna, 5 tojás, 10 dkg só.
A malacot előkészítem a sütéshez, eltávolítom a bordacsontokat és belül megsózom. Kisütöm a kockákra vágott füstölt szalonnát, hozzáadom a finomra vágott hagymát, a zöldségeket és a belsőségeket, majd együtt párolom. Fűszerezem, hozzáadom a nyers tojásokat és a hasüregbe töltöm. Bevarrom, megöntözöm sörrel és ropogósra sütöm.

Malacsült
1 malaccomb (kicsontozva), 2-3 gerezd fokhagyma, 1 üveg sör, só, bors, köménymag, 1 szelet füstölt szalonna. A malac combjának bőrét egy éles késsel szépen bevagdalom, majd bedörzsölöm a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és köménymaggal. Előmelegített sütőbe teszem és 180°C -on 2 óra alatt megsütöm. Időnként sörrel öntözgetem és kenegetem a füstölt szalonnával.
1 malaccomb (kicsontozva), 2-3 gerezd fokhagyma, 1 üveg sör, só, bors, köménymag, 1 szelet füstölt szalonna. A malac combjának bőrét egy éles késsel szépen bevagdalom, majd bedörzsölöm a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és köménymaggal. Előmelegített sütőbe teszem és 180°C -on 2 óra alatt megsütöm. Időnként sörrel öntözgetem és kenegetem a füstölt szalonnával.
Hozzávalók:
3-4 köröm,
2 fej vöröshagyma,
1 evõkanál pirospaprika (aki szereti, csípõset is tehet bele),
2 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
3 evõkanál olaj,
1 evõkanál vegeta,
kevés só.
Elkészítés:
A megtisztított körmöket kuktafazékba rakom, majd gyengén sózott vízben olyan puhára fõzöm, hogy a csontok kicsúszhassanak belõle. Levébõl kiveszem, az összes csontot eltávolítom, és a húst félreteszem. A vöröshagymát tisztítás után apróra metélem, az olajon üvegesre fonnyasztom, ezután a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, a vegetát és a borsot. Ráöntök két evõkanál köröm-fõzõlevet, majd a tûzre visszateszem. Rádobom a kicsontozott, darabokra vágott húst, a felszeletelt zöldpaprikát meg a paradicsomot és annyi fõzõlével öntöm fel, amennyi majdnem ellepi. Fedõ alatt pár percig forralom. Sós vízben fõtt burgonya és ecetes savanyúság illik hozzá.
3-4 köröm,
2 fej vöröshagyma,
1 evõkanál pirospaprika (aki szereti, csípõset is tehet bele),
2 db zöldpaprika,
1 db paradicsom,
3 evõkanál olaj,
1 evõkanál vegeta,
kevés só.
Elkészítés:
A megtisztított körmöket kuktafazékba rakom, majd gyengén sózott vízben olyan puhára fõzöm, hogy a csontok kicsúszhassanak belõle. Levébõl kiveszem, az összes csontot eltávolítom, és a húst félreteszem. A vöröshagymát tisztítás után apróra metélem, az olajon üvegesre fonnyasztom, ezután a tûzrõl lehúzva belekeverem a pirospaprikát, a vegetát és a borsot. Ráöntök két evõkanál köröm-fõzõlevet, majd a tûzre visszateszem. Rádobom a kicsontozott, darabokra vágott húst, a felszeletelt zöldpaprikát meg a paradicsomot és annyi fõzõlével öntöm fel, amennyi majdnem ellepi. Fedõ alatt pár percig forralom. Sós vízben fõtt burgonya és ecetes savanyúság illik hozzá.
A light természetesen csak vicc, de valóban valami könnyűt, legalábbis könnyebbet akartam csinálni mint az eredeti. Történt ugyanis, hogy én, akinek a kedvenc étele a juhtúró, különös tekintettel a juhtúrós sztrapacskára, aki imádom a túróspitét, de leginkább a sok mazsolával készített túrós palacsintát, majdnem lemaradtam az Ízbolygó által kiírt VKF-ről.
Napokban jöttem haza Hegyaljáról, ahogy helyi ételnek számít a sztrapacska, a lepcsányka, a világ legjobb túrós palacsintáját készítik, és én bizony nem bírtam ellenállni egyiknek sem.
Juhtúrós sztrapacska vadpörkölttel? Utána egy kis túrós palacsinta? Közben 2-3 dl ófurmint? Esetleg reggelire egy kis lángos, majd egy nyolc boros kóstoló? Vagy reggelire 2 dl hat puttonyos aszú, a fiúknak pálinka a szomszéd kádár jóvoltából, két hordókészítés között? Ezek mentek kérem szépen, természetesen délutáni alvással (egyszer 3,5 órát aludtunk ebéd után
. Úgyhogy egy kicsit rá is untam a kedvenceimre, de egy kicsit el is gondolkodtatott, hogy-hogy is lehetne könnyebbé tenni ezt a remekét a tótoknak. Persze nem diétásabbá, csak úgy könnyebbé, hogy ne legyen egy hatalmas kő fél napig az ember gyomrába ebéd után.
Jelentem, a terv nem lett tökéletes, de egy zöld salátával elfogyasztva ebédre még vacsorázni is volt kedvem ebéd után. Megérte az újragondolást, de a tótok véleményét nem szívesen hallgatnám meg róla
Hozzávalók a lepcsánykához:
4 kisebb krumpli
2 ek liszt
2 tojás
2 kk sütőpor
só, bors
2 gerezd zúzott fokhagyma
Hozzávalók a juhtúró krémhez:
10 dkg szlovák juhtúró
2 dl tejszín
2 ág kakukkfű
1 csokor petrezselyem, esetleg kapor
só, bors, szerecsendió
A krumplit gyufa hosszúságúra reszeltem, szerintem így könnyebb a lepcsánykával (tócsni, lapcsanka) utólag dolgozni. Megszórtam a liszttel, és belekevertem a sütőport, fűszereket, és a tojást. Forró serpenyőben, kevés olajon megsütöttem mindkét oldalát. forrón feltekertem, és hagytam kihűlni. Közben a juhtúrót áttörtem, elkevertem a fűszerekkel, majd óvatosan a kemény tejszínhabba forgattam. Megtöltöttem a kihűlt krumplipalacsintát, és kétújjnyi vastag szeleteket vágtam belőle. Egy palacsinta két adag lett így, összesen pedig két nagy palacsinta lett ez a mennyiség. Salátával ettük, de ha becsöngetett volna valaki egy szarvas combbal, akkor nem zavartam volna el azzal a felkiáltással, hogy nem tudok mellé köretet adni! Csak frissen jó.
Napokban jöttem haza Hegyaljáról, ahogy helyi ételnek számít a sztrapacska, a lepcsányka, a világ legjobb túrós palacsintáját készítik, és én bizony nem bírtam ellenállni egyiknek sem.
Juhtúrós sztrapacska vadpörkölttel? Utána egy kis túrós palacsinta? Közben 2-3 dl ófurmint? Esetleg reggelire egy kis lángos, majd egy nyolc boros kóstoló? Vagy reggelire 2 dl hat puttonyos aszú, a fiúknak pálinka a szomszéd kádár jóvoltából, két hordókészítés között? Ezek mentek kérem szépen, természetesen délutáni alvással (egyszer 3,5 órát aludtunk ebéd után
. Úgyhogy egy kicsit rá is untam a kedvenceimre, de egy kicsit el is gondolkodtatott, hogy-hogy is lehetne könnyebbé tenni ezt a remekét a tótoknak. Persze nem diétásabbá, csak úgy könnyebbé, hogy ne legyen egy hatalmas kő fél napig az ember gyomrába ebéd után.Jelentem, a terv nem lett tökéletes, de egy zöld salátával elfogyasztva ebédre még vacsorázni is volt kedvem ebéd után. Megérte az újragondolást, de a tótok véleményét nem szívesen hallgatnám meg róla
Hozzávalók a lepcsánykához:
4 kisebb krumpli
2 ek liszt
2 tojás
2 kk sütőpor
só, bors
2 gerezd zúzott fokhagyma
Hozzávalók a juhtúró krémhez:
10 dkg szlovák juhtúró
2 dl tejszín
2 ág kakukkfű
1 csokor petrezselyem, esetleg kapor
só, bors, szerecsendió
A krumplit gyufa hosszúságúra reszeltem, szerintem így könnyebb a lepcsánykával (tócsni, lapcsanka) utólag dolgozni. Megszórtam a liszttel, és belekevertem a sütőport, fűszereket, és a tojást. Forró serpenyőben, kevés olajon megsütöttem mindkét oldalát. forrón feltekertem, és hagytam kihűlni. Közben a juhtúrót áttörtem, elkevertem a fűszerekkel, majd óvatosan a kemény tejszínhabba forgattam. Megtöltöttem a kihűlt krumplipalacsintát, és kétújjnyi vastag szeleteket vágtam belőle. Egy palacsinta két adag lett így, összesen pedig két nagy palacsinta lett ez a mennyiség. Salátával ettük, de ha becsöngetett volna valaki egy szarvas combbal, akkor nem zavartam volna el azzal a felkiáltással, hogy nem tudok mellé köretet adni! Csak frissen jó.
Gombás bárányborda sütőben
Hozzávalók:
8 szelet bárányborda,
5 dkg Hera margarin,
10 dkg szeletekre vágott gomba,
1 evőkanál liszt,
1 dl víz,
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld,
késhegynyi törött bors.
Gyengén megsózzuk és borsozzuk a hússzeleteket. Felforrósítjuk a margarint egy serpenyőben, és a húsokat mindkét oldalukon pirosra sütjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat, lerakjuk a szeleteket. A serpenyőben maradt margarinon megpároljuk a gombát kis sóval, borssal, petrezselyemzölddel. Leszórjuk a kanál liszttel, elkeverjük, és a vízzel felengedve a vízzel sűrűre főzzük. Ezt a masszát rákenjük a lerakott hússzeletekre, és a mártással leöntjük.
Hozzávalók:
8 szelet bárányborda,
5 dkg Hera margarin,
10 dkg szeletekre vágott gomba,
1 evőkanál liszt,
1 dl víz,
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld,
késhegynyi törött bors.
Gyengén megsózzuk és borsozzuk a hússzeleteket. Felforrósítjuk a margarint egy serpenyőben, és a húsokat mindkét oldalukon pirosra sütjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat, lerakjuk a szeleteket. A serpenyőben maradt margarinon megpároljuk a gombát kis sóval, borssal, petrezselyemzölddel. Leszórjuk a kanál liszttel, elkeverjük, és a vízzel felengedve a vízzel sűrűre főzzük. Ezt a masszát rákenjük a lerakott hússzeletekre, és a mártással leöntjük.
Almáspite!
3 egész tojás
20 dkg porcukor
40 dkg reszeltalma
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
kevés fahéj
pici só
5 dkg durváravágott dió
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral,majd belekeverjük az almát,a lisztet,a sütőport,fahéjat,sót!(Géppel kevertem ki)
Kivajazott tepsibe betesszük a masszát,rászórjuk a diót(én sütőpapírral béleltem ki a tepsit!)
180 fokos előmelegített sütőben kábé 25 perc alatt megsül!
Jó étvágyat hozzá!
3 egész tojás
20 dkg porcukor
40 dkg reszeltalma
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
kevés fahéj
pici só
5 dkg durváravágott dió
Az egész tojásokat habosra keverjük a porcukorral,majd belekeverjük az almát,a lisztet,a sütőport,fahéjat,sót!(Géppel kevertem ki)
Kivajazott tepsibe betesszük a masszát,rászórjuk a diót(én sütőpapírral béleltem ki a tepsit!)
180 fokos előmelegített sütőben kábé 25 perc alatt megsül!
Jó étvágyat hozzá!
Elefánt könnycsepp
Hozzávalók:
Piskotához:
6 tojás
kakaó
sütöpor
cukor
Krémhez:
2 csomag csokipuding
7 dl tej
2 csapot ek étkezésikeményitõ
cukor tetszés szerint
15 dkg darált dió
2 db banán
Elkészítése: Amikor a piskóta kisült vizes konyharuhába teszük és félbe hajtjuk. Hadjuk kihûlni.
Amikor a krém is kihûlt akkor 2 cs. vajat és ízlés szerint cherry brandy rakunk bele, fél csomag zselatint olvasztunk és amikor kihûlt beletesszük a krémbe. Robotgéppel összedolgozzuk.
Süti elkészitése: a piskota tésztátt a krémmel megkenjük vékonyan. Belerakjuk a 2db banántott a többi krémet rákenjük a bánántra és össze hajtjuk. Ami megmaradt krém az összehajtott szélére rákenjük. A tetejére csokit olvasztunk.
Hozzávalók:
Piskotához:
6 tojás
kakaó
sütöpor
cukor
Krémhez:
2 csomag csokipuding
7 dl tej
2 csapot ek étkezésikeményitõ
cukor tetszés szerint
15 dkg darált dió
2 db banán
Elkészítése: Amikor a piskóta kisült vizes konyharuhába teszük és félbe hajtjuk. Hadjuk kihûlni.
Amikor a krém is kihûlt akkor 2 cs. vajat és ízlés szerint cherry brandy rakunk bele, fél csomag zselatint olvasztunk és amikor kihûlt beletesszük a krémbe. Robotgéppel összedolgozzuk.
Süti elkészitése: a piskota tésztátt a krémmel megkenjük vékonyan. Belerakjuk a 2db banántott a többi krémet rákenjük a bánántra és össze hajtjuk. Ami megmaradt krém az összehajtott szélére rákenjük. A tetejére csokit olvasztunk.
Hosszúmetélt gombás -csirkés mártással
Hozzávalók 4 személyre:
2 cs Budai hosszúmetélt tészta
60 dkg csirkemell filé
30 dkg csiperkegomba
8 dkg apróra vágott bacon szalonna
1 cs újhagyma
3 gerezd összetört fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
2 ek ivóvíz
1 ek finomliszt
3 dkg teavaj
ízlés szerint parmezán sajt
Elkészítésének módja:
Forrásban lévő sós vízben megfőzzük, leszűrjük és félretesszük a Budai hosszúmetélt tésztát.
Serpenyőben összeforrósított olajban és vajban a vékony csíkokra vágott csirkehúst megpirítjuk, hozzáadjuk a szalonnát, szeletelt gombát és fokhagymát. Majd néha megkeverve, pár percig tovább pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, és főzzük. Amikor a levének fele elpárolgott, hozzákeverjük a tejszínt és az apróra vágott újhagymát. A lisztet a vízzel simára keverjük, a mártásba engedjük, és folyamatos keverés közben felforraljuk, besűrítjük. Kis lángon 2 percig főzzük, sóval, borssal, ízesítjük. A tésztára öntjük a mártást, és kis lángon összemelegítjük. Ízlés szerint megszórjuk parmezán sajttal.
Hozzávalók 4 személyre:
2 cs Budai hosszúmetélt tészta
60 dkg csirkemell filé
30 dkg csiperkegomba
8 dkg apróra vágott bacon szalonna
1 cs újhagyma
3 gerezd összetört fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
2 ek ivóvíz
1 ek finomliszt
3 dkg teavaj
ízlés szerint parmezán sajt
Elkészítésének módja:
Forrásban lévő sós vízben megfőzzük, leszűrjük és félretesszük a Budai hosszúmetélt tésztát.
Serpenyőben összeforrósított olajban és vajban a vékony csíkokra vágott csirkehúst megpirítjuk, hozzáadjuk a szalonnát, szeletelt gombát és fokhagymát. Majd néha megkeverve, pár percig tovább pirítjuk. Felöntjük a fehérborral, és főzzük. Amikor a levének fele elpárolgott, hozzákeverjük a tejszínt és az apróra vágott újhagymát. A lisztet a vízzel simára keverjük, a mártásba engedjük, és folyamatos keverés közben felforraljuk, besűrítjük. Kis lángon 2 percig főzzük, sóval, borssal, ízesítjük. A tésztára öntjük a mártást, és kis lángon összemelegítjük. Ízlés szerint megszórjuk parmezán sajttal.
A barátnőm mesélte a receptet, de nem tudott visszaemlékezni, hogy a Good food-ban, a Bon apetit-ben, vagy hol olvasta, de az a lényeg, hogy randija lett volna valahol, de túl hamar odaért, ezért a hideg elől bemenekült egy újságoshoz, majd fél információkkal távozott onnan, egy szerinte klassz recepttel, amiből két dologra emlékezett biztosan, a palacsintára, és a savanyú káposztára. Hogy bab volt-e benne, az nem biztos, a többi pedig az én agyam szüleménye. Nagyon finom, olcsó, laktató étel, és bár minden hozzávaló megtalálható egy átlagos magyar háztartásban, így kombinálni nem szoktuk azokat.
Hozzávalók:
12 db palacsinta (25 dkg liszt, 3 tojás, 3 dl tej, szódavíz, só, olaj a sütéshez. Ebből a mennyiségből 16-16 nagy palacsinta lett.)
50 dkg savanyú káposzta
2 babkonzerv (vörös, vagyis vesebab)
olaj
1 ek méz
2 babérlevél
1 kk majoránna
1 kk kömény
bors
5 dl tejszín
20 dkg feta sajt
1 tojás
só, bors, szerecsendió
1 csokor petrezselyem
1 ek vaj
A káposztát olajon megpirítom, folyamatosan kevergetve, köménymaggal, majoránnával, babérlevéllel, és borssal fűszerezve. Mikor megpirult, belekeverek egy jó nagy kanálnyi mézet, és a lecsorgatott babot. (Nekem volt 2-3 ek kukoricám is, azt is beleszórtam.)
Elmorzsolom a fetát, felöntöm a tejszínnel, és belekeverem a tojást is. Sózom, borsozom, reszelek bele szerecsendiót, beleszórom a apróra vágott petrezselymet.
A papcsintát megtöltöm a káposztás töltelékkel, feltekerem, majd négy részre vágom. Kivajazok egy tűzálló kerek tálat, és szorosan egymás mellé teszem bele a palacsintákat. Felöntöm a tejszínes masszával, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tolom, és harminc perc alatt szép pirosra sütöm.
Hozzávalók:
12 db palacsinta (25 dkg liszt, 3 tojás, 3 dl tej, szódavíz, só, olaj a sütéshez. Ebből a mennyiségből 16-16 nagy palacsinta lett.)
50 dkg savanyú káposzta
2 babkonzerv (vörös, vagyis vesebab)
olaj
1 ek méz
2 babérlevél
1 kk majoránna
1 kk kömény
bors
5 dl tejszín
20 dkg feta sajt
1 tojás
só, bors, szerecsendió
1 csokor petrezselyem
1 ek vaj
A káposztát olajon megpirítom, folyamatosan kevergetve, köménymaggal, majoránnával, babérlevéllel, és borssal fűszerezve. Mikor megpirult, belekeverek egy jó nagy kanálnyi mézet, és a lecsorgatott babot. (Nekem volt 2-3 ek kukoricám is, azt is beleszórtam.)
Elmorzsolom a fetát, felöntöm a tejszínnel, és belekeverem a tojást is. Sózom, borsozom, reszelek bele szerecsendiót, beleszórom a apróra vágott petrezselymet.
A papcsintát megtöltöm a káposztás töltelékkel, feltekerem, majd négy részre vágom. Kivajazok egy tűzálló kerek tálat, és szorosan egymás mellé teszem bele a palacsintákat. Felöntöm a tejszínes masszával, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tolom, és harminc perc alatt szép pirosra sütöm.







MmePrune






cirobumer






