Annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb publicitást kapott (mivel szexuális úton terjedő halálos) betegségről van szó, sokszor hajlamosak vagyunk az objektív gondolkodást szem elől tévesztve pánikkal vegyes félelemmel viszonyulni a fertőzöttekkel szemben. Ne feledjük azonban, hogy messze nem ez a vezető halálozási ok a világon, s azt sem, hogy a tudomány mai állása szerint a fertőzés idejében való felismerése mellett hosszú és minőségi életet élhetnek a vírushordozók. Meg kell tanulnunk természetesen viselkedni, ha fertőzött él a környezetünkben, mivel a hétköznapi érintkezés kapcsán kizárt, hogy elkapjuk a HIV-vírust. Ehhez azonban fontos tudnunk, hogy mik a veszélyforrások, főleg, ha szexuális kapcsolatokról beszélünk, így a megfelelő védekezés (főleg idegen emberrel) kiemelt fontosságú. Mindemellett érdemes rendszeresen ellátogatni valamely szűrőállomásra, vagy legalább a fesztiválokon, közösségi rendezvényeken elérhető, ingyenes gyorsteszteket időről időre elvégeztetni. A nemzetközi HIV-prevenciós programok is ezen pontok köré szerveződnek, azaz a felvilágosítás, a biztonságos szex és a szűrés a három legfontosabb szempont.
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2006. 12. 02. szombat 11:13), amit ide kattintva olvashatsz)
2006. 12. 02. szombat 11:13
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2006. 12. 02. szombat 11:13), amit ide kattintva olvashatsz)
tegnap volt az AIDS világnapja...gondoltam említsük meg
Az AIDS története a nagyközönség számára a nyolcvanas évek elején kezdődött, amikor rejtélyes, leginkább a melegközösség körében terjedő, halálos kór ütötte fel a fejét. Ma már tudjuk, a rizikócsoportok alakulásának megfelelően leginkább ők azok, akik kellő óvatosság nélkül magas kockázatot vállalhatnak szexuális kapcsolataikban (a végbél sebezhetősége miatt, amelynek nyálkahártyáján könnyen keletkeznek apró, vérző sebek), így érthető, miért közülük kerültek ki az első áldozatok. Később megfigyelték, egy másik élesen körülhatárolható csoport, az intravénás kábítószeresek között is aktív a vírus terjedése (az ártalomcsökkentő drogpolitika többek között ezért vezette be a tűcsereprogramokat), a heteroszexuálisok (akik ma világviszonylatban a legtöbb fertőzöttet számlálják) csak később kerültek a vírus potenciális áldozatainak listájára. Idővel (sajnos sok fertőzést követően) az is világossá vált, fertőzött vérkészítmény útján is elkapható a kór, a Magyarországon regisztrált első megbetegedés is ilyen esethez köthető 1985-ből. Hazánkban a vérkészítményeket 1986 óta minden esetben szűrik HIV-vírusra.
Az AIDS története a nagyközönség számára a nyolcvanas évek elején kezdődött, amikor rejtélyes, leginkább a melegközösség körében terjedő, halálos kór ütötte fel a fejét. Ma már tudjuk, a rizikócsoportok alakulásának megfelelően leginkább ők azok, akik kellő óvatosság nélkül magas kockázatot vállalhatnak szexuális kapcsolataikban (a végbél sebezhetősége miatt, amelynek nyálkahártyáján könnyen keletkeznek apró, vérző sebek), így érthető, miért közülük kerültek ki az első áldozatok. Később megfigyelték, egy másik élesen körülhatárolható csoport, az intravénás kábítószeresek között is aktív a vírus terjedése (az ártalomcsökkentő drogpolitika többek között ezért vezette be a tűcsereprogramokat), a heteroszexuálisok (akik ma világviszonylatban a legtöbb fertőzöttet számlálják) csak később kerültek a vírus potenciális áldozatainak listájára. Idővel (sajnos sok fertőzést követően) az is világossá vált, fertőzött vérkészítmény útján is elkapható a kór, a Magyarországon regisztrált első megbetegedés is ilyen esethez köthető 1985-ből. Hazánkban a vérkészítményeket 1986 óta minden esetben szűrik HIV-vírusra.
tegnap volt az AIDS világnapja...gondoltam említsük meg
nem rezegtek:) nem ordít a zene, mert akkor nem hallom a külvilágot...de énekeltem...és biztos, hogy nem te voltál, mert te mosolyogtál volna...az a pasi meg csak nézett, és azt gondolta, hogy tuti nem komplett a nő, de nem aranyosan gondolta ezt, hanem unottan...egy unott fasz volt:):):):):)
(Ez egy válasz WildHorse üzenetére (2006. 12. 02. szombat 10:31), amit ide kattintva olvashatsz)
2006. 12. 02. szombat 10:31
Én ültem a kisteherautóban!
Akkor jól gondoltam , ez csak is prune lehet akinek rezegnek az autóban az üvegek úgy ordítatja a zenét és énekel közben...
Akkor jól gondoltam , ez csak is prune lehet akinek rezegnek az autóban az üvegek úgy ordítatja a zenét és énekel közben...
A hétvégém se nem jó se nem napsugaras! Fél óra múlva megyek dolgozni:S
Én ültem a kisteherautóban!
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2006. 12. 01. péntek 21:34), amit ide kattintva olvashatsz)
2006. 12. 01. péntek 21:34
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2006. 12. 01. péntek 21:34), amit ide kattintva olvashatsz)
na zombieenak már írtam, de itt is elmondom...elindultam vácra és 2 óra alatt értem be a nyugatihoz, ami egyébként 20 perces út lenne...ott aztán úgy döntöttem, hogy hazamegyek, mert a városból kimennék, tehát sok jóra nem számíthattam...aránylag hamar hazaértem...az egészben az volt a jó, hogy végighallgattam párszor andrisomat:):):):):):) és énekeltem közben, meg doboltam a kormányon, meg ráztam a fejem...egyszer oldalranéztem, és egy pasi olyan furcsán nézett egy kis teherautóból:):):)
csak az volt a szemétség, hogy akkor tudtam haladni a zöldnél a körúton, amikor pont egy jó pasi leparkolt, és elment jegyet venni...tiszta röhej, hogy akkor mindig előrébb kellett gurulni...valaki szólhatna a jó pasiknak, hogy mindig az úttesttel szemben állva váltsák meg a parkolójegyüket, és nem kell sietni annyira
csak az volt a szemétség, hogy akkor tudtam haladni a zöldnél a körúton, amikor pont egy jó pasi leparkolt, és elment jegyet venni...tiszta röhej, hogy akkor mindig előrébb kellett gurulni...valaki szólhatna a jó pasiknak, hogy mindig az úttesttel szemben állva váltsák meg a parkolójegyüket, és nem kell sietni annyira
Jó reggelt!
Sajnos a napsugár eddig elmaradt....
Sajnos a napsugár eddig elmaradt....
napsugaras jóreggelt és kellemes hétvégét!
kellemes éjszakát kívánok Nektek:))
na zombieenak már írtam, de itt is elmondom...elindultam vácra és 2 óra alatt értem be a nyugatihoz, ami egyébként 20 perces út lenne...ott aztán úgy döntöttem, hogy hazamegyek, mert a városból kimennék, tehát sok jóra nem számíthattam...aránylag hamar hazaértem...az egészben az volt a jó, hogy végighallgattam párszor andrisomat:):):):):):) és énekeltem közben, meg doboltam a kormányon, meg ráztam a fejem...egyszer oldalranéztem, és egy pasi olyan furcsán nézett egy kis teherautóból:):):)
mi van itt emberek, vagyis mi nincs?
Igen, mert arra céloztam, hogy én takarítok
(Ez egy válasz para11 üzenetére (2006. 12. 01. péntek 17:55), amit ide kattintva olvashatsz)
(Ez egy válasz para11 üzenetére (2006. 12. 01. péntek 17:55), amit ide kattintva olvashatsz)
ezt vegyem célzásnak?
(Ez egy válasz X üzenetére (2006. 12. 01. péntek 17:46), amit ide kattintva olvashatsz)
2006. 12. 01. péntek 17:46
Törölt felhasználó (21812)
vagy takarít...
vagy takarít...
(Ez egy válasz para11 üzenetére (2006. 12. 01. péntek 17:41), amit ide kattintva olvashatsz)
Mindenki a hétvégi bevásárlást intézi?
ez nem igaz! nem ér röhögtetni! félrenyelem a sültkrumplim!
úgy lesz :) kellemes hétvégét :)
hé! ezt nekem kellett volna irnom!
most rövidek... nincs mivel szántani :) addig megnövesztem :)
mondjuk ilyenre :)
mondjuk ilyenre :)
igen, igy biztosan :) majd a macskákat kidobálom éjszakára :) - vagy reggelre?
nem is tudom...
...és ha behapsizom?
...és ha behapsizom?

Gennyzsakszem

palli
Pavlina