Azért írtam "címé"-t, mert nálunk a "zilahi Wesselényi szobor"-ként emlegetik, egyébként valóban a Tom által említett címet viseli, amint az eredeti fotón is látszik:

Eredetileg szándékomban volt mindazt leírni, amit Tom is, de legalább kisegített ebben, amiért köszönet jár, s legalább egy fél "gratula" :

Következhet a feladványod!

Szia Katicika!
A szobor a "zsibói bölényt" Wesselényi Miklóst ábrázolja, egy igazi szobrászművész Fadrusz János alkotása és Zilahon áll.
A címét légyszi áruld el, mert az nem tudom!
A szobor a "zsibói bölényt" Wesselényi Miklóst ábrázolja, egy igazi szobrászművész Fadrusz János alkotása és Zilahon áll.
A címe is (tudomásom szerint):Fadrusz János: Wesselényi
Ez is az ő műve:

Fadrusz János: Mátyás király emlékmű, Kolozsvár
FADRUSZ János
(1858, Pozsony - 1903, Budapest)
Szobrász. Zsellércsaládból származott. Négy elemit és két reáliskolai osztályt végzett Pozsonyban, majd lakatosinas lett. Felszabadulásakor díszkaputervével aranyérmet nyert, faragványai pedig általános elismerést keltettek. Így került 1875-ben zayugróci fafaragó intézetbe. Prágában katonáskodása alatt (1879-83) megismerkedett a neves cseh szobrásszal, Myslbekkel.
Hazatérve sikeresen próbálkozott a porcelánfestéssel és a szobrászattal is. Gipszből faragott Ahasverus-fejére felfigyeltek, és számos támogatóra talált. 1886-ban ösztöndíjjal a bécsi neobarokk szobrász, Tilgner műhelyébe került, majd az ottani akadémián Hellmer növendéke lett. Az iskolai feladványok mellett számos portrét készített (Scomparini Cézár, 1886, Pozsony; Naiszidler Károly, 1889; Ortvay Tivadarné, 1888, Pozsony, stb.). Nevét Bécsben 1892-ben mintázott Feszülete (Magyar Nemzeti Galériában található) tette országosan ismertté.
Első nagymegbízatása az azóta elpusztult pozsonyi Mária Terézia lovas szobor elkészítése volt (1892-96). 1894-ben Mátyás király lovas szobrának tervével első díjat nyert, a művet 1902-ben leplezték le Kolozsvárott. 1893-ban készítette két allegorikus szobrát az Igazságügyi Palota, a mai Néprajzi Múzeum épületére. További jelentősebb munkái; Wenckheim Béla lovas szobra (Kisbér, 1901); Wesselényi-szobor (Zilah, 1902); Tuhutum-emlék (Zilah, 1902); Tisza Lajos-szobor (leleplezték 1904-ben, Szeged). A budai várpalota épületére két Atlasz-figurát (1897) és két kapuőrző oroszlánt (1901-02) mintázott. Ismert műve Toldi a farkasokkal (1902, Magyar Nemzeti Galériában található). Az Erzsébet-emlékmű pályázatain sikertelenül vett részt.
A kor hamis, patetikus külsőségeket hangsúlyozó emlékműveivel ellentétben alkotásai monumentálisak, a szobrászat klasszikus tradícióját őrzik. Több műve található a Magyar Nemzeti Galériában. (Ez egy válasz Mágnes25 üzenetére (2007. 06. 21. csütörtök 11:54), amit ide kattintva olvashatsz)

Szia Katicika!
Szia Katicika!
A címét légyszi áruld el, mert az nem tudom! (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 06. 21. csütörtök 07:24), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 06. 21. csütörtök 07:24
*Kit ábrázol a szobor (avagy mi a műalkotás "címe")?
*Kinek a műve?
*Hol áll?

A címét légyszi áruld el, mert az nem tudom! (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 06. 21. csütörtök 07:24), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (7767)

*Kinek a műve?
*Hol áll?

*Kinek a műve?
*Hol áll?

Ebből is láccik, h naon régen voltam Balatonfüreden...
Köszi a válasz, egyébként (seggnyalás) milyen szép helyen voltál...
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 06. 20. szerda 22:15), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 06. 20. szerda 22:15

Balatonfüred: Vitorlás apartmanház és a mellette lévő ×××× szálloda közös udvarán készült sk. felvétel (valóban nem volt könnyű
, mert elsősorban a helyi lakosok, ill. a sokat bfüredre járók ismerhetik jobban! (de zelli ráérzett hol készülhetett, mert sok saját fotót szoktam betenni, még ha nem is annyira propagálom őket)

"Tengerész posta, pokolian sürgős". A tengerészgyalogosok úgy gondolták, hogy "elit" titulusuk miatt (ha ezt ráírták), akkor elsőbbséget élvezett a levelezésük a "mezei" bokorugrók postája előtt.
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 06. 20. szerda 17:14), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 06. 20. szerda 17:14

Marine mail, rush like hell!
A fordítással nem bíbelődöm, abban vannak nálamnál ügyikébbek...

Balatonfüred: Vitorlás apartmanház és a mellette lévő ×××× szálloda közös udvarán készült sk. felvétel (valóban nem volt könnyű
, mert elsősorban a helyi lakosok, ill. a sokat bfüredre járók ismerhetik jobban! (de zelli ráérzett hol készülhetett, mert sok saját fotót szoktam betenni, még ha nem is annyira propagálom őket)
(Ez egy válasz DrAnthony üzenetére (2007. 06. 19. kedd 00:46), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 06. 19. kedd 00:46

Sztem be lehetne adni a megfejtést, mert nem nagyon van tipp.
Marine mail, rush like hell!
A fordítással nem bíbelődöm, abban vannak nálamnál ügyikébbek...

Nem nagyon megyeget a topic (dako hol vagy???). De azért egy kérdést megpróbálok, hátha beindul...
Minek a rövidítése ez?
MMRLH
Segítségül annyit, hogy angol (amerikai) szöveg.
Aki olvasta a Csatakiáltás (Meghalsz, tengerész!) című könyvet, annak könnyebb lehet.
Ha nem megy, segítek egy kicsit.
Ha ma éjfélig nem megy, akkor... Meglátom...

Minek a rövidítése ez?
MMRLH
Segítségül annyit, hogy angol (amerikai) szöveg.
Aki olvasta a Csatakiáltás (Meghalsz, tengerész!) című könyvet, annak könnyebb lehet.
Ha nem megy, segítek egy kicsit.

Ha ma éjfélig nem megy, akkor... Meglátom...
Sztem be lehetne adni a megfejtést, mert nem nagyon van tipp.
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 06. 17. vasárnap 08:34), amit ide kattintva olvashatsz)
Szia, Drága Tom!
Netán ott ahol nyaraltál, recreálódtál?
Én ezt a fogalmat nem nagyon ismerem, de remélem ott készült!
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 06. 17. vasárnap 08:34), amit ide kattintva olvashatsz)
Netán ott ahol nyaraltál, recreálódtál?
Én ezt a fogalmat nem nagyon ismerem, de remélem ott készült!

jahhh, hol van???
(Ez egy válasz f1ck0 üzenetére (2007. 06. 17. vasárnap 01:02), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 06. 17. vasárnap 01:02

Én is ezt akartam írni,de akkor hirtelen eszembe jutott,hogy ő konkrétan arra gondolhat,hogy hol van ez a szökőkút,és nem azt hogy hol állt éppen mikor készítette a képet...érted? Na...akkor ne fárasszad

Én is ezt akartam írni,de akkor hirtelen eszembe jutott,hogy ő konkrétan arra gondolhat,hogy hol van ez a szökőkút,és nem azt hogy hol állt éppen mikor készítette a képet...érted? Na...akkor ne fárasszad
(Ez egy válasz Doctorbalu üzenetére (2007. 06. 17. vasárnap 00:31), amit ide kattintva olvashatsz)

egy szökökut elött!
Hmm... és ez a te piercinges mellbimbód?
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 06. 11. hétfő 05:41), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 06. 11. hétfő 05:41

Törölt felhasználó (21812)

Mellbimbó és piercing
Mellbimbó és piercing
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 06. 10. vasárnap 21:00), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 06. 10. vasárnap 21:00

Na, né, a kvíz szoba! Kösz, doki, hogy felhoztad!
Mi ez:

Teljesen korrekt a válaszod!

Őőő egy málna felülnézetből,ráközelítve és valami fémizével benne?
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 06. 10. vasárnap 21:00), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 06. 10. vasárnap 21:00

Na, né, a kvíz szoba! Kösz, doki, hogy felhoztad!
Mi ez:

Csíkok és csillagok: az USA lobogója is lehet. Akkor ez a himnusza?
(Ez egy válasz DrAnthony üzenetére (2007. 06. 10. vasárnap 20:53), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 06. 10. vasárnap 20:53

Na, olyan régen volt kérdés:
Minek a fordítása ez?
"Oh, mondd, látod-e a korai hajnali fénynél
Azt, amit oly büszkén üdvözöltünk az alkony utolsó ragyogásánál ?
Azt, amelynek széles csíkjait és fényes csillagait, a veszélyes csatában
A bástyák fölött figyeltünk, hogy oly büszkén lobog
És a rakéta vörös fénye, a bombák robbanása
Mutatta az éjben, hogy zászlónk még fenn lobog.
Oh, mondd, a csillagokkal borított lobogó még ott lebeg-e
A szabadság országa és a bátrak hona felett ?
A part csak halványan dereng a vízen borongó ködben,
Míg az ellen gőgös hada rettegett csendben pihen.
Mi az, amit a szellő a tornyosuló hullámok között
Míg fúj, időnként félig rejt, félig fölfed?
Most fölragyog a fölkelő nap sugarában
És teljes glóriája tündököl a víz tükrében -
Ez a csillagokkal borított lobogó!
Lobogj a szabadság országa és a bátrak hona felett!
És így legyen mindörökké, ha a szabadság hőseinek
Kell állniuk szeretett honuk és a háború között:
Áldozatuk győzelmet és békét teremt. A Gondviselés
Megmentette nép dicsérje a nemzetet mentő Urat,
Mert győznünk kell, amikor az ügyünk igazságos.
Legyen jelszavunk: Tebenned a bizodalmunk!
És ez a csillagokkal borított lobogó győztesen fog lobogni
A szabadság országa és a bátrak hona fölött."

Minek a fordítása ez?
"Oh, mondd, látod-e a korai hajnali fénynél
Azt, amit oly büszkén üdvözöltünk az alkony utolsó ragyogásánál ?
Azt, amelynek széles csíkjait és fényes csillagait, a veszélyes csatában
A bástyák fölött figyeltünk, hogy oly büszkén lobog
És a rakéta vörös fénye, a bombák robbanása
Mutatta az éjben, hogy zászlónk még fenn lobog.
Oh, mondd, a csillagokkal borított lobogó még ott lebeg-e
A szabadság országa és a bátrak hona felett ?
A part csak halványan dereng a vízen borongó ködben,
Míg az ellen gőgös hada rettegett csendben pihen.
Mi az, amit a szellő a tornyosuló hullámok között
Míg fúj, időnként félig rejt, félig fölfed?
Most fölragyog a fölkelő nap sugarában
És teljes glóriája tündököl a víz tükrében -
Ez a csillagokkal borított lobogó!
Lobogj a szabadság országa és a bátrak hona felett!
És így legyen mindörökké, ha a szabadság hőseinek
Kell állniuk szeretett honuk és a háború között:
Áldozatuk győzelmet és békét teremt. A Gondviselés
Megmentette nép dicsérje a nemzetet mentő Urat,
Mert győznünk kell, amikor az ügyünk igazságos.
Legyen jelszavunk: Tebenned a bizodalmunk!
És ez a csillagokkal borított lobogó győztesen fog lobogni
A szabadság országa és a bátrak hona fölött."