Jó reggelt szomszéd aszony, jol aludtál kedves????
figyi!
van egy madárkám dvd-n. kell? ha bekapcsolnád a mest ott kérdeztem volna meg:):):):)
van egy madárkám dvd-n. kell? ha bekapcsolnád a mest ott kérdeztem volna meg:):):):)
Szép napot!

viszont kivánon a szép reggelt. na, mi ma a posta? olyan hideg van, nem visz rá a lélek, hogy kimenjek megnézni.

Szilva! Kíváncsi vagyok az etika könyvből vett idézetre. Ne felejtsd el! :-)
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2006. 12. 17. vasárnap 12:04), amit ide kattintva olvashatsz)
2006. 12. 17. vasárnap 12:04

figyi!
madárkád? kell hát
mesen parát nem láttam, le is jöttem. meg ugyebár készülődöm a teadélutánra. készülődsz te is?

Én büszkének hívom (meg mifelénk mindenki). A lányom nagyon szereti, ha ritmusosan mondogatok szinomímákat, úgyhogy kicsi korától kezdve kántálom neki a büszke-piszke-köszméte-egres "mondókát". Egyszer egyedül jött fel a lépcsőn, és mondom neki: nagyon büszke vagyok rád. Erre rávágta: egres.

A macokot pedig tócsninak hívjuk, meg ismertem rá a lepcsánka szót. A többit nem.
ez csak érdekesség inkább, de az etika könyvből másoltam be:
Az eszkimóknál állítólag szokásban volt, hogy az öregeket és gyöngéket megölték. Ez a szabály kiáltó ellentétben áll a mi felfogásunkkal az emberi méltóságról, s csak akkor érthető meg az eszkimók viselkedése, ha tekintetbe vesszük a szélsőséges létfenntartási viszonyokat és a rendkívül zord klímát, az élelmiszerforrások szűkös voltát. Csak így látható be, hogy a szülők tiszteletét és a róluk való gondoskodást előíró erkölcsi normát itt azáltal teljesítik, hogy megszabadítják őket a gyötrelmes haláltól azzal, hogy fájdalommentesen megölik őket, s ezzel növelik a fiatalok fennmaradásának esélyét is.
Az eszkimóknál állítólag szokásban volt, hogy az öregeket és gyöngéket megölték. Ez a szabály kiáltó ellentétben áll a mi felfogásunkkal az emberi méltóságról, s csak akkor érthető meg az eszkimók viselkedése, ha tekintetbe vesszük a szélsőséges létfenntartási viszonyokat és a rendkívül zord klímát, az élelmiszerforrások szűkös voltát. Csak így látható be, hogy a szülők tiszteletét és a róluk való gondoskodást előíró erkölcsi normát itt azáltal teljesítik, hogy megszabadítják őket a gyötrelmes haláltól azzal, hogy fájdalommentesen megölik őket, s ezzel növelik a fiatalok fennmaradásának esélyét is.
és erre gondoltam tegnap:
"Ne törj házasságot"
Az egyik esetben érthető így: ne törj házasságot, mert különféle bajok származhatnak belőle. Veszekedni fog a házastársad, sok bajod lesz a másik partnerrel is, talán még megfertőződsz az AIDS immunbetegséggel is. Kant szerint ez materiális-tartalmi módú motiváció, a merőben empirikus kellemes-kellemetlen séma szerint. Ha valaki ilyen vagy hasonló okokból kerülné a házasságtörést, akkor ugyan legálisan, kötelességszerűen cselekszik, de a cselekvésnek nincs erkölcsi értéke.
Másik helyzet: nem akarhatjuk ésszerűen azt az állapotot, amelyben mindenki kényére-kedvére törne házasságot, ha módja van rá. Megteheti, hogy egyéni életében ezt az elvet követi, de akkor sem helyeselheti általános elvként, hanem mint észellenest el kell ítélnie.
Ha valaki így vagy hasonló módon értelmezi a parancsot, akkor nem az empirikus anyag motiválja, nem az egyéni előny vagy hátrány, hanem az erkölcsi törvény "észformája", azaz egyetemessége, amely az ész priori formájaként rendezi el a tapasztalati anyagot. Ez az erkölcsileg jó és értékes viselkedés.
"Ne törj házasságot"
Az egyik esetben érthető így: ne törj házasságot, mert különféle bajok származhatnak belőle. Veszekedni fog a házastársad, sok bajod lesz a másik partnerrel is, talán még megfertőződsz az AIDS immunbetegséggel is. Kant szerint ez materiális-tartalmi módú motiváció, a merőben empirikus kellemes-kellemetlen séma szerint. Ha valaki ilyen vagy hasonló okokból kerülné a házasságtörést, akkor ugyan legálisan, kötelességszerűen cselekszik, de a cselekvésnek nincs erkölcsi értéke.
Másik helyzet: nem akarhatjuk ésszerűen azt az állapotot, amelyben mindenki kényére-kedvére törne házasságot, ha módja van rá. Megteheti, hogy egyéni életében ezt az elvet követi, de akkor sem helyeselheti általános elvként, hanem mint észellenest el kell ítélnie.
Ha valaki így vagy hasonló módon értelmezi a parancsot, akkor nem az empirikus anyag motiválja, nem az egyéni előny vagy hátrány, hanem az erkölcsi törvény "észformája", azaz egyetemessége, amely az ész priori formájaként rendezi el a tapasztalati anyagot. Ez az erkölcsileg jó és értékes viselkedés.
hali all, bekukkantok, mizujs?
szep jo napot mondenkinek!
MmePrune, ahhoz kepest,hogy egyedul voltal/vagy otthon,nem voltal valami elerheto
.....legalabbis szamomra

hogy is lett volna ideje,egész hétvégén bulizott...
(Ez egy válasz cuncus üzenetére (2006. 12. 17. vasárnap 17:05), amit ide kattintva olvashatsz)
2006. 12. 17. vasárnap 17:05

MmePrune, ahhoz kepest,hogy egyedul voltal/vagy otthon,nem voltal valami elerheto
.....legalabbis szamomra

így már szép?

igen :) igy már szép :) érzem, ahogy ropog a friss hó talpam alatt :)
tomcica, vitatkozz a nyíri tamással:):):):):):)alapvető etika, szent istván társulat bp. 2003.

dehogyis tanúlja,csak tanítják neki!

Ma esti kvízműsorunkat vezeti: charloooooootte. Nagy tapsot neki!!!
Köszönöm, köszönöm. Rögtön rá is térnék a kérdésre.
Idézem hét gyerekvers elejét. A hétből három magyar népköltés, négyet viszont ismert költők írtak (név szerint: Gazdag Erzsi, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc, Weöres Sándor).
Aki megmondja, hogy melyik három a népköltés, az elviheti a napi nyereményt. Aki pedig a maradék négyhez helyesen hozzárendeli a költőt, a fődíjat tudhatja magáénak.
Természetesen nem ér az interneten utánanézni.
Bóbita, bóbita táncol, körben az angyalok ülnek
Egy kis malac, röf-röf-röf
Én elmentem a vásárba fél pénzzel, tyúkot vettem a vásárba fél pénzzel
Fáj a kutyámnak a lába, megütötte a szalmába
Kicsi vagyok én, majd megnövök én
Megfogtam egy szúnyogot, nagyobb volt egy lónál
Volt egy török, Mehemed, sose látott tehenet
Jó szórakozást!
(akit idegesítenek a kérdéseim, kérem fáradjon a Dühöngő c. topicba. Köszönöm.)
Idézem hét gyerekvers elejét. A hétből három magyar népköltés, négyet viszont ismert költők írtak (név szerint: Gazdag Erzsi, Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc, Weöres Sándor).
Aki megmondja, hogy melyik három a népköltés, az elviheti a napi nyereményt. Aki pedig a maradék négyhez helyesen hozzárendeli a költőt, a fődíjat tudhatja magáénak.
Jó szórakozást!
tyúk,kutya,szúnyog témájúak népköltészet
(Ez egy válasz X üzenetére (2006. 12. 17. vasárnap 20:57), amit ide kattintva olvashatsz)
2006. 12. 17. vasárnap 20:57
Törölt felhasználó (21812)

Ma esti kvízműsorunkat vezeti: charloooooootte. Nagy tapsot neki!!!
Jó szórakozást!
Jó szórakozást!