Lehet mar csuszkalni a Hargitan?

Ezt köszi szepen...EDES SZILVA!
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2006. 12. 23. szombat 12:56), amit ide kattintva olvashatsz)
2006. 12. 23. szombat 12:56

Szélyes Sándor:Székely Karácsony
Hóba temetkezett csíki havasokon
Áron egymagában, fönn a Madarason
Uram, fohászkodik, Fiad megszületett.
Karácsony este van, hogyha megteheted
Te, aki rendezed ezt a nagy világot,
Juttass nekünk is egy kicsi boldogságot.
Hallottalak Áron, de nem mondottad kinek.
A népemnek, Uram, szegény székelyeknek.
Az Úr kicsit hallgat, majd így szól:
Áron jókedvemben kaptál,
legyen úgy, nem bánom,
de még mielőtt a kérést teljesíteném
valamit meg kéne magyarázni nékem.
Én a székelyekről hallottam eleget,
mondtak már rólatok hideget, meleget.
Tudom, hívők vagytok, sokat imádkoztok,
de szidásomban is világelsők vagytok.
Hallom, magatokat székelyeknek valljátok,
s kiválasztott népem neveit hordjátok
Áron, Ábel, Mózes, Dániel és Dávid,
az egész Biblia egész Ábrahámig,
Ha jól meggondolom, szinte már
úgy vélem, hogy Csicsó Názáret s Ditró Jeruzsálem.
Aztán, ha jól értem magyar beszéded,
s mégis a székelyek boldogságát kéred.
Miféle náció, mert a nyelve magyar.
Ó, Uram, szólt Áron, hisz a székely is magyar
Csak egy kicsivel több,
Úgy legalább három vagy négy fokkal.
Ott álltak a fenyők keményen vigyázva,
gyertyák pislákoltak ezer csíki házban,
megkondult Csíksomlyó Máriás harangja.
Szelíd korholással szólott az úr hangja:
Jól van Áron fiam, és most tartsunk rendet,
Ez a kicsivel több megmagyaráz mindent.
Én megértettelek, és most érts meg Te is,
Kicsit ezért több a szenvedéstek is.

Hóba temetkezett csíki havasokon
Áron egymagában, fönn a Madarason
Uram, fohászkodik, Fiad megszületett.
Karácsony este van, hogyha megteheted
Te, aki rendezed ezt a nagy világot,
Juttass nekünk is egy kicsi boldogságot.
Hallottalak Áron, de nem mondottad kinek.
A népemnek, Uram, szegény székelyeknek.
Az Úr kicsit hallgat, majd így szól:
Áron jókedvemben kaptál,
legyen úgy, nem bánom,
de még mielőtt a kérést teljesíteném
valamit meg kéne magyarázni nékem.
Én a székelyekről hallottam eleget,
mondtak már rólatok hideget, meleget.
Tudom, hívők vagytok, sokat imádkoztok,
de szidásomban is világelsők vagytok.
Hallom, magatokat székelyeknek valljátok,
s kiválasztott népem neveit hordjátok
Áron, Ábel, Mózes, Dániel és Dávid,
az egész Biblia egész Ábrahámig,
Ha jól meggondolom, szinte már
úgy vélem, hogy Csicsó Názáret s Ditró Jeruzsálem.
Aztán, ha jól értem magyar beszéded,
s mégis a székelyek boldogságát kéred.
Miféle náció, mert a nyelve magyar.
Ó, Uram, szólt Áron, hisz a székely is magyar
Csak egy kicsivel több,
Úgy legalább három vagy négy fokkal.
Ott álltak a fenyők keményen vigyázva,
gyertyák pislákoltak ezer csíki házban,
megkondult Csíksomlyó Máriás harangja.
Szelíd korholással szólott az úr hangja:
Jól van Áron fiam, és most tartsunk rendet,
Ez a kicsivel több megmagyaráz mindent.
Én megértettelek, és most érts meg Te is,
Kicsit ezért több a szenvedéstek is.

Inkabb "egyebb" utan...
(Ez egy válasz para11 üzenetére (2007. 01. 13. szombat 19:51), amit ide kattintva olvashatsz)
épp pisilés utáááán!!!!!

Man hogyne lennenek!
A régi néphit Erdélyt tartja a tündérek lakhelyének, ahol a néphagyomány egyébként a mai napig számos várat régen tündérek által lakottnak vagy általuk építettnek tart. Ezek a régi várak az aranyi, dévai, kecskekői, firtosi, tartodi, torjai és a kolozsvári várak.
A tündérek társas viszonyban élnek, és érdekes, hogy a mondák többnyire csak tündérlányokról mesélnek, férfiakat csak nagyon ritkán emlegetnek.
Tündérországba mindazonáltal csak nagyon ritkán juthat el halandó, ehhez a tündérek kegyeltjének, választottjának kell lenni, és akkor is csak kemény próbák kiállása és megingathatatlan hűség tanúságtétele után juthat el hozzájuk. Aki hűtlenséget mutatott, varázslattal visszaküldték és gyakorta sanyarú pásztoréletmódra ébredt fel az ilyen, soha nem tudván, hogy került ki tündérhonból.
Tehat:ennyiert lehet venni egyet...
A monda viszont azt tartja, hogy régen a tündérek éjjelente rendszeresen átjártak a mi világunkba Csallóközben, mikor annak még nem ez volt a neve, hanem Macskarév. Egy öreg fűzfa alatt terítették meg asztalukat, és bárki csatlakozhatott hozzájuk, és annyit szedhetett, amennyit akart és miután fölállt, a tündérek sarujából aranypor hullott a nyomába. Miután egy gazember egyszer hálátlanul viselkedett a tündérekkel, azok nem jöttek többet. Amíg a tündérek erre a helyre jártak, annyira szép volt, hogy "aranykert"-nek hívták, de miután eltűntek, Csallóköz lett a neve.
Más legendák szerint a hajdani erdélyi tündérvárakban időközönként a mai napig megjelennek néha a tündérek, akik az adott várban laktak. Így a Mezőbánd melletti Pogányvárban kilencévente megjelenik két tündér, a Déva várában lakott tündér pedig hétévente tér vissza.
PS. Tamas batyanknak es szol....
A régi néphit Erdélyt tartja a tündérek lakhelyének, ahol a néphagyomány egyébként a mai napig számos várat régen tündérek által lakottnak vagy általuk építettnek tart. Ezek a régi várak az aranyi, dévai, kecskekői, firtosi, tartodi, torjai és a kolozsvári várak.
A tündérek társas viszonyban élnek, és érdekes, hogy a mondák többnyire csak tündérlányokról mesélnek, férfiakat csak nagyon ritkán emlegetnek.
Tündérországba mindazonáltal csak nagyon ritkán juthat el halandó, ehhez a tündérek kegyeltjének, választottjának kell lenni, és akkor is csak kemény próbák kiállása és megingathatatlan hűség tanúságtétele után juthat el hozzájuk. Aki hűtlenséget mutatott, varázslattal visszaküldték és gyakorta sanyarú pásztoréletmódra ébredt fel az ilyen, soha nem tudván, hogy került ki tündérhonból.
Tehat:ennyiert lehet venni egyet...
A monda viszont azt tartja, hogy régen a tündérek éjjelente rendszeresen átjártak a mi világunkba Csallóközben, mikor annak még nem ez volt a neve, hanem Macskarév. Egy öreg fűzfa alatt terítették meg asztalukat, és bárki csatlakozhatott hozzájuk, és annyit szedhetett, amennyit akart és miután fölállt, a tündérek sarujából aranypor hullott a nyomába. Miután egy gazember egyszer hálátlanul viselkedett a tündérekkel, azok nem jöttek többet. Amíg a tündérek erre a helyre jártak, annyira szép volt, hogy "aranykert"-nek hívták, de miután eltűntek, Csallóköz lett a neve.
Más legendák szerint a hajdani erdélyi tündérvárakban időközönként a mai napig megjelennek néha a tündérek, akik az adott várban laktak. Így a Mezőbánd melletti Pogányvárban kilencévente megjelenik két tündér, a Déva várában lakott tündér pedig hétévente tér vissza.
PS. Tamas batyanknak es szol....
Kedves Sonkas!
Mi megigertünk valamit,kerlek te is alkalmazkodj a "jatekszabalyokhoz" !
Gondolom tudod miröl van szo!
Ps. Az OFF-topicban csak teged szidnanak az "ilyesmiert" .
Mi megigertünk valamit,kerlek te is alkalmazkodj a "jatekszabalyokhoz" !

Gondolom tudod miröl van szo!
Ps. Az OFF-topicban csak teged szidnanak az "ilyesmiert" .

[IMG ]http://www.kepfeltoltes.hu/070113/(a kép kimoderálva)www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/IMG]
Kösz...

A képcímben pluszban volt egy hármas! :)

B.U.É.K. mindenkinek!!!orvos2.... jók a képeid ,régi szép emlékek ........újra.
No! azt nem hagyom ki!!!
Hogy mi mindent tanultatok a suliban...(kacsintos szmajli...)
Hogy mi mindent tanultatok a suliban...(kacsintos szmajli...)
Érdemi hozzászólás hiányában itteni megjelenésed értelmezhetetlen. Lécci, szólj szépen, zengőn, értelmesen! ÜdvKaticika
VÁGJAD, VÁGJAD...KATT! (Ez egy válasz bencecica üzenetére (2007. 01. 09. kedd 22:36), amit ide kattintva olvashatsz)
VÁGJAD, VÁGJAD...KATT! (Ez egy válasz bencecica üzenetére (2007. 01. 09. kedd 22:36), amit ide kattintva olvashatsz)
jok
A Hargitán.
(Ez egy válasz kori üzenetére (2007. 01. 09. kedd 22:17), amit ide kattintva olvashatsz)
nagyon klassz kepet kuldtell holl van??????
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 01. 07. vasárnap 15:22), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 01. 07. vasárnap 15:22
Törölt felhasználó (7767)

Nagyon szépen köszönöm...

BÚÉK, drága doki! És mindenkinek! :)

szep joo estet mindenkinek !!!
Sziasztok! B.U.E.K. mindenkinek!
Szonit irigyelem. Ot felbiztattad hogy irhat, De jo neki, neki van remenye nallad. Katicikanal is probalkoztam de nem igazan sikerult. Ja mit probalkoztam? Hat nyomulni.
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 01. 09. kedd 12:31), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 01. 09. kedd 12:31

más szöveggel általános iskolában tanultuk énekórán:) schubert zenéjével:)
"pajkos ifjú rózsát lelt, rózsát a pusztában, ki sem nyílt még bimbó volt, kit a szellő megcsókolt..."
ha felhívsz, elénekelem
"pajkos ifjú rózsát lelt, rózsát a pusztában, ki sem nyílt még bimbó volt, kit a szellő megcsókolt..."
ha felhívsz, elénekelem