igen, azt értik. a regát pontos fordittása pedig királyság.pld ha azt akarnád a regát szó forrásnyelvénn mondani hogy magyar királyság akkor ez lenne hiogy regatul maghiar vagy regatul ungariei
ha már tündérkert, akkor Szent-Anna tó

Kiralyság a regát jelentése
(Ez egy válasz yanek77 üzenetére (2007. 09. 12. szerda 20:22), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 12. szerda 20:22

szivem csücskének egy érdekessége
a román királyi család kastélya is erdélyben van és nem a regátban. charlotte adott ahhoz ötletet hogy feltegyek itt egy kérdést
mert ez is oda vezet hogy többet tudjunk meg távoli vidékekről is
mi a szónak a jelentése hogy regát

a képen a Peles-kastély látható amit mihály román király és családja a rendszerváltás után kapott vissza
a román királyi család kastélya is erdélyben van és nem a regátban. charlotte adott ahhoz ötletet hogy feltegyek itt egy kérdést

mi a szónak a jelentése hogy regát

a képen a Peles-kastély látható amit mihály román király és családja a rendszerváltás után kapott vissza
egészségedre
(Ez egy válasz Szoni üzenetére (2007. 09. 19. szerda 12:43), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 19. szerda 12:43

Oroszhegy

(ma kaptam ajandekba egy üveg oroszhegyi szilvoriumot..
asszem estere topicot nyitok
,vagy kettöt...
)

Oroszhegy

asszem estere topicot nyitok
,vagy kettöt...
)

Meg szep,hogy nem vetnem el....föleg ha Ocfalva es Marefalva közt lubickol....
(Ez egy válasz yanek77 üzenetére (2007. 09. 16. vasárnap 21:08), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 16. vasárnap 21:08

a magyarászkodást elutasittod de ezt azért nem hiszem hogy elvetnéd

nem ragnállok de amit mondtam abban megbizhatol

nem ragnállok de amit mondtam abban megbizhatol
na ki???
(Ez egy válasz *Vándorsólyom* üzenetére (2007. 09. 18. kedd 21:53), amit ide kattintva olvashatsz)

Kijaza Katicika ????
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 09. 18. kedd 14:52), amit ide kattintva olvashatsz)

Katicika küldi nekünk:
a magyarászkodást elutasittod de ezt azért nem hiszem hogy elvetnéd

nem ragnállok de amit mondtam abban megbizhatol (Ez egy válasz Szoni üzenetére (2007. 09. 16. vasárnap 17:40), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 16. vasárnap 17:40

nem ragnállok de amit mondtam abban megbizhatol (Ez egy válasz Szoni üzenetére (2007. 09. 16. vasárnap 17:40), amit ide kattintva olvashatsz)

Regeát szo az nem volt soha,az tutti. De hogy a rege-böl indul az egesz,az vitathatatlan. Es csak (!) kiejtesben egyezik meg. Internetes magyarazkodast elutasitok ebben a temaban,szerintem celravezetöbbb egy par öreg szekelybacsi velemenye a regatrol. Pont.

Ja..szinte elfelejtettem....
Ne ragnaj rajtam !!!
(Ez egy válasz Szoni üzenetére (2007. 09. 16. vasárnap 17:40), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 16. vasárnap 17:40
Ne ragnaj rajtam !!!

Regeát szo az nem volt soha,az tutti. De hogy a rege-böl indul az egesz,az vitathatatlan. Es csak (!) kiejtesben egyezik meg. Internetes magyarazkodast elutasitok ebben a temaban,szerintem celravezetöbbb egy par öreg szekelybacsi velemenye a regatrol. Pont.

(Ez egy válasz yanek77 üzenetére (2007. 09. 16. vasárnap 10:35), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 16. vasárnap 10:35

ne bonyolits fölöslegesenn
ilyen szó hogy regeát nem vólt soha, nem is lessz
rege=király
regat=királyság
a román regat kiejtésbenn megeggyezik a magyar regáttal ami valóbann jövevény szó és változás nélkül épült belé az erdélyi magyarság nyelvében és senki sem felejtette el hogy honnét jön
regát kurzor reáklikk

rege=király
regat=királyság
a román regat kiejtésbenn megeggyezik a magyar regáttal ami valóbann jövevény szó és változás nélkül épült belé az erdélyi magyarság nyelvében és senki sem felejtette el hogy honnét jön

regát kurzor reáklikk
ne bonyolits fölöslegesenn
ilyen szó hogy regeát nem vólt soha, nem is lessz
rege=király
regat=királyság
regát kurzor reáklikk (Ez egy válasz Szoni üzenetére (2007. 09. 14. péntek 20:06), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 14. péntek 20:06

rege=király
regat=királyság

regát kurzor reáklikk (Ez egy válasz Szoni üzenetére (2007. 09. 14. péntek 20:06), amit ide kattintva olvashatsz)

Kiegeszitenem annyival,ha megengeded,hogy ne legyen senkinek madarnyelv :
rege= király
Az erdelyiek hasznaltak ,atvettek a roman szot,de nyelvtörö lett volna,azt mondani :megyek a " regeátba" (kiralyföldre) dogozni.Igy elhagyva az e-t regát lett belölle. Idövel nem tudta senki miert is regat a regat...de nem is volt fontos,mindenki ertette miröl van szo.
" Ne regnáj rajtam ! " (sok helyen mar "ragnáj" lett belölle) -szekely falvakban hasznalt elutasitas. Jelentese : Haggyal békén,ne uralkodj rajtam .
rege= király
Az erdelyiek hasznaltak ,atvettek a roman szot,de nyelvtörö lett volna,azt mondani :megyek a " regeátba" (kiralyföldre) dogozni.Igy elhagyva az e-t regát lett belölle. Idövel nem tudta senki miert is regat a regat...de nem is volt fontos,mindenki ertette miröl van szo.
" Ne regnáj rajtam ! " (sok helyen mar "ragnáj" lett belölle) -szekely falvakban hasznalt elutasitas. Jelentese : Haggyal békén,ne uralkodj rajtam .

illusztráció a meséhez
(Ez egy válasz Szoni üzenetére (2007. 09. 15. szombat 10:50), amit ide kattintva olvashatsz)

Igazad van, és az autoszervizeknek van munka ezerrel
(Ez egy válasz Szoni üzenetére (2007. 09. 15. szombat 11:52), amit ide kattintva olvashatsz)

Elönye is van : Lassan jarj,tovabb ersz !
(Ez egy válasz EgyFerfi üzenetére (2007. 09. 15. szombat 11:50), amit ide kattintva olvashatsz)

És azóta ilyen pocsék az ut mifelénk
(Ez egy válasz Szoni üzenetére (2007. 09. 15. szombat 10:50), amit ide kattintva olvashatsz)

Kiegeszitenem annyival,ha megengeded,hogy ne legyen senkinek madarnyelv :
rege= király
(Ez egy válasz EgyFerfi üzenetére (2007. 09. 14. péntek 16:21), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 14. péntek 16:21
rege= király

Na szoval:
először a regát szót a nagyszüleimtől hallottam a Havasalföldöt nevezték regátnak, sok székely férfi és nő dolgozott ott, sőt édesanyám is ott szolgált lánykorában (Bukarestben). Jelentése királyság, mivel ha jol tudom, miután Moldova eggyesült Havasalfölddel akkor a régi Románia a következő nevet kapta: Eggyesült Fejedelemségek Királysága.
először a regát szót a nagyszüleimtől hallottam a Havasalföldöt nevezték regátnak, sok székely férfi és nő dolgozott ott, sőt édesanyám is ott szolgált lánykorában (Bukarestben). Jelentése királyság, mivel ha jol tudom, miután Moldova eggyesült Havasalfölddel akkor a régi Románia a következő nevet kapta: Eggyesült Fejedelemségek Királysága.