hellllloooooooo evribádi
nah...tegnap megérkeztem vidéki küldetésemről...a feladatom az volt, hogy minél több sütit és kaját magamhoz vegyek
hálistennek sikerült 2 kg-ot felszednem, miután előtte egy hónapig koplaltam, és leadtam 5 kgot...fasza egy ilyen ballagásos vidéki móka
az anyukák köszöntéséhez magam is csatlakoznék, és vállba is veregetem magamat
ami pedig lotyót illeti...még mindig feltartja a fiúkat?
azért nem ír senki a nappaliba...gondolom molly erdokerulot istápolja...asszem marad nekem vazi

nah...tegnap megérkeztem vidéki küldetésemről...a feladatom az volt, hogy minél több sütit és kaját magamhoz vegyek


az anyukák köszöntéséhez magam is csatlakoznék, és vállba is veregetem magamat
ami pedig lotyót illeti...még mindig feltartja a fiúkat?


Isten éltesse az Anyukákat!
És szép jó napot mindenkinek.
Doki, kösz a recreptet, bár mire elolvastam már meg is ettük a pörköltet.
A bográcsost csináltam, annyi különbséggel, hogy zsír helyett apróra vágott füstölt szalonnát használtam. Mit mondjak, még most is nyalogatom az ujjaimat
(Ez egy válasz DrAnthony üzenetére (2008. 04. 30. szerda 23:55), amit ide kattintva olvashatsz)
2008. 04. 30. szerda 23:55
És szép jó napot mindenkinek.
Doki, kösz a recreptet, bár mire elolvastam már meg is ettük a pörköltet.
A bográcsost csináltam, annyi különbséggel, hogy zsír helyett apróra vágott füstölt szalonnát használtam. Mit mondjak, még most is nyalogatom az ujjaimat


Nos, akkor 2 féle recept, mindkettő igazi kunsági.
Az egyik nagyon-nagy odafigyelést és türelmet igényel, és kizárólag bográcsban készíthető el, a másik házilag is.
Lássuk először a "házi"-t.
Alapanyagok:
- zsír (a birka olajon NEM készíthető!)
- kb 1,5 kg színhús birka (faggyús részektől megtisztítva),
- kb fél kg belsőség (szív, máj)
- pár csontos rész
- kb 3-4 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 nagy TV paprika
- 2 paradicsom
Fűszerek: só, bors, pirospaprika, kevés őrölt kömény, 1-2 babérlevél, gulyáskrém, Erős Pista.
A hagymát ledinszteljük, bele a kockára vágott hús. Amikor a hús elveszti a színét és levet ereszt, mehet bele a TV paprika és paradics (kockára vágva). Kis párolás együtt, majd a tűzről lehúzva meghintjük piros paprikával (szép színe legyen), összekeverjük, és felöntjük vízzel.
Ekkor kerüljön bele a belsőség is a máj kivételével. Mehet bele a csont is (azért nagyobb csont, hogy a végén kivehessük. Ja, ide írom, vigyázzunk a birka bontásával, ne legyen szilánkos, a birka csontja hajlamos rá).
Mehetnek bele a fűszerek, só, bors, a 2 babérlevél (enyhíti a bírka erős, faggyús illatát és ízét), a gulyáskrém, egy kevés őrölt kömény. Ha csípősen szeretjük, akkor Erős Pista. Ja, és a fokhagyma is, összevágva, összenyomva, ízlés szerint.
Annyi vízzel engedjük csak fel, h épp ellepje, lassú tűzön, "rövid lén" főzzük, a vizet mindig pótoljuk inkább. Szaftja legyen, ne leve!
Amikor a hús már kész, mehet bele a máj (ekkor a csont kivehető
, hogy ne keményedjen meg nagyon. Ezzel még 3 perc főzés, és kész is.
A bográcsos: Nagy-nagy odafigyelést igényel, nem egyszerű, de a hatás és az eredmény fenomenális.
A hozzávalók ugyanazok, annyi különbséggel, hogy több csont kell hozzá, és jóval több vöröshagyma, paprika-paradicsom kell hozzá (kb duplaannyi hagyma és 3X annyi paprika-paradicsom).
A bogrács aljára helyezzük a csontokat. Alá bőségsen menjen zsír. Ráhalmozunk kb 3-4 fej apróra vágott vöröshagymát, erre a kockára vágott húst, erre ismét egy réteg hagymát (a másik adagot), erre a belsőségeket, végül a tetejére a paprika és a paradicsom.
Nagyon-nagyon lassú tűzön kezdjük el ezt főzni, VÍZ NÉLKÜL!! A hús, a sok hagyma és paprika-paradics engedni fog annyi levet, hogy saját levében fog megfőni! Ha a hagymát kicsit megsózzuk, hamarabb enged levet.
Ha jól csináljuk, szép lassan el kezd rotyogni, és levet engedni. Amikor a saját leve ellepi, akkor mehet rá a pirospaprika, a bors, a kömény és a babérlevél.
Nem keverjük, csak rázogatjuk, nagyon lassan főzzük. A végén menjen itt is bele a máj, hogy ne keményedjen meg.
Ez az "igazi", "klasszikus" birkapöri.
Jó étvágyat!
Az egyik nagyon-nagy odafigyelést és türelmet igényel, és kizárólag bográcsban készíthető el, a másik házilag is.
Lássuk először a "házi"-t.
Alapanyagok:
- zsír (a birka olajon NEM készíthető!)
- kb 1,5 kg színhús birka (faggyús részektől megtisztítva),
- kb fél kg belsőség (szív, máj)
- pár csontos rész
- kb 3-4 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 nagy TV paprika
- 2 paradicsom
Fűszerek: só, bors, pirospaprika, kevés őrölt kömény, 1-2 babérlevél, gulyáskrém, Erős Pista.
A hagymát ledinszteljük, bele a kockára vágott hús. Amikor a hús elveszti a színét és levet ereszt, mehet bele a TV paprika és paradics (kockára vágva). Kis párolás együtt, majd a tűzről lehúzva meghintjük piros paprikával (szép színe legyen), összekeverjük, és felöntjük vízzel.
Ekkor kerüljön bele a belsőség is a máj kivételével. Mehet bele a csont is (azért nagyobb csont, hogy a végén kivehessük. Ja, ide írom, vigyázzunk a birka bontásával, ne legyen szilánkos, a birka csontja hajlamos rá).
Mehetnek bele a fűszerek, só, bors, a 2 babérlevél (enyhíti a bírka erős, faggyús illatát és ízét), a gulyáskrém, egy kevés őrölt kömény. Ha csípősen szeretjük, akkor Erős Pista. Ja, és a fokhagyma is, összevágva, összenyomva, ízlés szerint.
Annyi vízzel engedjük csak fel, h épp ellepje, lassú tűzön, "rövid lén" főzzük, a vizet mindig pótoljuk inkább. Szaftja legyen, ne leve!
Amikor a hús már kész, mehet bele a máj (ekkor a csont kivehető

A bográcsos: Nagy-nagy odafigyelést igényel, nem egyszerű, de a hatás és az eredmény fenomenális.
A hozzávalók ugyanazok, annyi különbséggel, hogy több csont kell hozzá, és jóval több vöröshagyma, paprika-paradicsom kell hozzá (kb duplaannyi hagyma és 3X annyi paprika-paradicsom).
A bogrács aljára helyezzük a csontokat. Alá bőségsen menjen zsír. Ráhalmozunk kb 3-4 fej apróra vágott vöröshagymát, erre a kockára vágott húst, erre ismét egy réteg hagymát (a másik adagot), erre a belsőségeket, végül a tetejére a paprika és a paradicsom.
Nagyon-nagyon lassú tűzön kezdjük el ezt főzni, VÍZ NÉLKÜL!! A hús, a sok hagyma és paprika-paradics engedni fog annyi levet, hogy saját levében fog megfőni! Ha a hagymát kicsit megsózzuk, hamarabb enged levet.
Ha jól csináljuk, szép lassan el kezd rotyogni, és levet engedni. Amikor a saját leve ellepi, akkor mehet rá a pirospaprika, a bors, a kömény és a babérlevél.
Nem keverjük, csak rázogatjuk, nagyon lassan főzzük. A végén menjen itt is bele a máj, hogy ne keményedjen meg.
Ez az "igazi", "klasszikus" birkapöri.
Jó étvágyat!
BOLDOG ANYÁK napját a Gennyzsákszem nappalis anyukáknak






Jó reggelt
BOLDOG ANYÁK napját a nappalis anyukáknak

Akkor most már ne engedjetek el!
(Ez egy válasz Bandur üzenetére (2008. 05. 03. szombat 20:16), amit ide kattintva olvashatsz)
Nem, te már rég elmentél - harmadszor is
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2008. 05. 03. szombat 20:11), amit ide kattintva olvashatsz)
2008. 05. 03. szombat 20:11


én már régen ott vagyok!
jó reggelt! kissé elkésve, de örömmel konstatálva, nem megtőrve ismét láthatunk a "pályán"!

jó reggelt! kissé elkésve, de örömmel konstatálva, nem megtőrve ismét láthatunk a "pályán"!


Hatalmas puszi!
(Ez egy válasz eros007 üzenetére (2008. 05. 03. szombat 20:05), amit ide kattintva olvashatsz)
Maradjunk az anyunál
(Ez egy válasz X üzenetére (2008. 05. 03. szombat 20:42), amit ide kattintva olvashatsz)
2008. 05. 03. szombat 20:42

Törölt felhasználó (24620)

anyuuuuuu! izé...
bééébiii. Hiányzol ám nekem is
bééébiii. Hiányzol ám nekem is

anyuuuuuu! izé...
bééébiii. Hiányzol ám nekem is
(Ez egy válasz X üzenetére (2008. 05. 03. szombat 17:22), amit ide kattintva olvashatsz)
2008. 05. 03. szombat 17:22
bééébiii. Hiányzol ám nekem is

Törölt felhasználó (21812)
VIP
Admin

Megjöttem és mindenki eltűnt. Ezt most vegyem célzásnak?

Á csak téged kerestünk de legalább megvagy
(Ez egy válasz X üzenetére (2008. 05. 03. szombat 17:22), amit ide kattintva olvashatsz)
2008. 05. 03. szombat 17:22

Törölt felhasználó (21812)
VIP
Admin

Megjöttem és mindenki eltűnt. Ezt most vegyem célzásnak?

én már régen ott vagyok!
jó reggelt! kissé elkésve, de örömmel konstatálva, nem megtőrve ismét láthatunk a "pályán"!
(Ez egy válasz eros007 üzenetére (2008. 05. 03. szombat 20:05), amit ide kattintva olvashatsz)

jó reggelt! kissé elkésve, de örömmel konstatálva, nem megtőrve ismét láthatunk a "pályán"!


Igen, mindenki elindult hozzád!
(Ez egy válasz X üzenetére (2008. 05. 03. szombat 17:22), amit ide kattintva olvashatsz)
2008. 05. 03. szombat 17:22


Törölt felhasználó (21812)
VIP
Admin

Megjöttem és mindenki eltűnt. Ezt most vegyem célzásnak?

Békáphátod....
6napig jawították a gépem...bexart...csák úgy...se szó se beszéd...
De mifaxot csináltak wele 6 napig???????
Ma kaptam wissza 16:15 órakor...szerinted???
Őrület wót 6 nápig gép nélkül...ígaz kaptam egy laposat kölcsönbe de azt nm tudtam rágerjeszteni a net-re...gázos...waok...ugyeee?!
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2008. 04. 30. szerda 13:53), amit ide kattintva olvashatsz)
2008. 04. 30. szerda 13:53

6napig jawították a gépem...bexart...csák úgy...se szó se beszéd...

De mifaxot csináltak wele 6 napig???????
Ma kaptam wissza 16:15 órakor...szerinted???

Őrület wót 6 nápig gép nélkül...ígaz kaptam egy laposat kölcsönbe de azt nm tudtam rágerjeszteni a net-re...gázos...waok...ugyeee?!


a búbánatos f@szom Neked!
Te se tolod bé azt a rossz orcádat a nappaliba!
kiatökömet zrikáljak ha ránk se nyitod a nappali ajtaját?????
ja emiatt meg a gyurka segge triplázva lesz szétrúgva!
még az F1ről se írt egy kib@szott sort se!
Te se tolod bé azt a rossz orcádat a nappaliba!
kiatökömet zrikáljak ha ránk se nyitod a nappali ajtaját?????
ja emiatt meg a gyurka segge triplázva lesz szétrúgva!
még az F1ről se írt egy kib@szott sort se!

Megjöttem és mindenki eltűnt. Ezt most vegyem célzásnak?

Sztem a napokban összejön
(Ez egy válasz X üzenetére (2008. 05. 02. péntek 23:07), amit ide kattintva olvashatsz)
2008. 05. 02. péntek 23:07

Törölt felhasználó (164763)

Már nagyon hiányollak! Remélem hamarosan beszélünk.
Pussz.
Pussz.
Már nagyon hiányollak! Remélem hamarosan beszélünk.
Pussz. (Ez egy válasz X üzenetére (2008. 05. 02. péntek 22:17), amit ide kattintva olvashatsz)
2008. 05. 02. péntek 22:17
Pussz. (Ez egy válasz X üzenetére (2008. 05. 02. péntek 22:17), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
VIP
Admin

Üdvözletem!
Odahaza voltam a szülővárosomban ballagáson.
Jártam a régi sulimban. Fura érzés volt.
Amint lehet, visszaolvasok.
Addig is puszi mindenkinek és kellemes hétvégét!
Odahaza voltam a szülővárosomban ballagáson.
Jártam a régi sulimban. Fura érzés volt.
Amint lehet, visszaolvasok.
Addig is puszi mindenkinek és kellemes hétvégét!
Üdvözletem!
Odahaza voltam a szülővárosomban ballagáson.
Jártam a régi sulimban. Fura érzés volt.
Amint lehet, visszaolvasok.
Addig is puszi mindenkinek és kellemes hétvégét!
Odahaza voltam a szülővárosomban ballagáson.
Jártam a régi sulimban. Fura érzés volt.
Amint lehet, visszaolvasok.
Addig is puszi mindenkinek és kellemes hétvégét!

Szia nappalisok
Hátha betéved valaki gondoltam vendégül látom


Akkor egy pár link:
Birkapörkölt 1
Jászsági Birkapörkölt
Karcagi birkapörkölt
Birkapörkölt 2
Karcag és Jászberény... Ennél jott "Alföld" nemigen kell. Karcag szinte az Alföld szíve, birkatenyésztése századokra mutat vissza.

Minden magyaros "pörkölt" ételnek alapja a hagyma-pirospaprika-csöves paprika-paradicsom kombináció.
A paradics és a paprika az ízük mellett levet adnak az ételhez, mely jobb, mint a víz.
A hagyma meg? Minél több, annál sűrűbb, annál szaftosabb az étel! Épp a sok hagymától lesz sűrű, szaftos a pörkölt, és nem "leves", "leveses" és híg. A hagyma a hosszú főzési idő alatt teljesen szétfő, elveszti erejét (annak javát már az elején, a dinszteléskor elveszíti), tehát nem kell félni, hogy "hagymaízű" lesz az étel, ha túl sok hagymát használunk.
Én úgy szoktam számolni, hogy 1 kg húsonként veszek 1 nagy fej vöröshagymát. A bográcsosnál ennek a duplája is elfér.
Ad apropó, fenntartom, amit írtam, az is "klasszikus" birkapöri.

Törölt felhasználó (52127)

Én most "szembe "fogok szállni Veled...
tudod,hol készitik az eredeti és páratlan birkapörit???...az ALFÖLDÖN...(ugye nem kell mondanom..hogy kiktöl ered ez a nemes és fenséges eledel)...na...ezek szerint...TE SEM ettél még igazi ilyent....mert egyáltalán nem igy készül....
eleve a füszerek...a son,paprikán,borson kivül(hagymán,f.hagymán kivül) semmi mást sem raknak bele...!!!!!!!!!!!!!!
a hagyma mennyisége is nagyon kevés...(már mint amit TE irtál)...hiszen...attol lesz igazán jo szaftos...nem pedig leveses....
(amikor kész...ugy kellene kinéznie..mintha lekvár volna...annyira fííínoman szaftosan)
tehát...váltig állitom...nem a TE leirtad az igazi klasszikus birkapöri!!!!!!!!!

tudod,hol készitik az eredeti és páratlan birkapörit???...az ALFÖLDÖN...(ugye nem kell mondanom..hogy kiktöl ered ez a nemes és fenséges eledel)...na...ezek szerint...TE SEM ettél még igazi ilyent....mert egyáltalán nem igy készül....

eleve a füszerek...a son,paprikán,borson kivül(hagymán,f.hagymán kivül) semmi mást sem raknak bele...!!!!!!!!!!!!!!
a hagyma mennyisége is nagyon kevés...(már mint amit TE irtál)...hiszen...attol lesz igazán jo szaftos...nem pedig leveses....
(amikor kész...ugy kellene kinéznie..mintha lekvár volna...annyira fííínoman szaftosan)

tehát...váltig állitom...nem a TE leirtad az igazi klasszikus birkapöri!!!!!!!!!


Hogy, miért nem írtam tovább......
A gyöngyvirág a másik gyengém......
(Ez egy válasz Bandur üzenetére (2008. 05. 01. csütörtök 21:06), amit ide kattintva olvashatsz)
2008. 05. 01. csütörtök 21:06

A gyöngyvirág a másik gyengém......





Még kicsit tovább irtad volna biztos meredezne a fiuk "májusfája"
