Az év utolsó időszakának hedonista evései és ivásai után sokan szükségesnek érzik, hogy egy alapos tisztítókúrával kezdjék az évet. Nem biztos, hogy ezt már elsejére érdemes időzíteni, de az évkezdésben segíteni fog.
Egy nap alatt csodát nem tehetünk szervezetünkkel, de egy kicsit tehermentesíthetjük a nehéz ételek és nehéz esték után. A legegyszerűbb otthoni gyors méregtelenítés az egynapos böjt. Különböző típusai vannak, melyeknek igazi haszna akkor van, ha rendszeresen csináljuk őket. Akkor viszont a szakemberek szerint hatásában vetekszik a drasztikus, egyhetes vagy hosszabb böjtölésekkel, miközben szervezetünket kevésbé terheli meg.
A klasszikus egynapos böjt során nem ihatunk mást, csak vizet, és más ételt nem veszünk magunkhoz, mint legfeljebb egyfajta gyümölcsöt. Újévi alkalmazása ellen szól, hogy akárcsak a hosszabb tisztítókúrákra, erre is fel kell készíteni a szervezetet. Könnyű vacsorát, korai lefekvést és nyugalmat illik biztosítani előző estére, aki ezt szilveszter idején is meg tudja teremteni magának, annak nincs is szüksége másnapi tisztításra.
Egy nap alatt csodát nem tehetünk szervezetünkkel, de egy kicsit tehermentesíthetjük a nehéz ételek és nehéz esték után. A legegyszerűbb otthoni gyors méregtelenítés az egynapos böjt. Különböző típusai vannak, melyeknek igazi haszna akkor van, ha rendszeresen csináljuk őket. Akkor viszont a szakemberek szerint hatásában vetekszik a drasztikus, egyhetes vagy hosszabb böjtölésekkel, miközben szervezetünket kevésbé terheli meg.
A klasszikus egynapos böjt során nem ihatunk mást, csak vizet, és más ételt nem veszünk magunkhoz, mint legfeljebb egyfajta gyümölcsöt. Újévi alkalmazása ellen szól, hogy akárcsak a hosszabb tisztítókúrákra, erre is fel kell készíteni a szervezetet. Könnyű vacsorát, korai lefekvést és nyugalmat illik biztosítani előző estére, aki ezt szilveszter idején is meg tudja teremteni magának, annak nincs is szüksége másnapi tisztításra.
Szia!
Itt mit kell nézni?
)))
(Ez egy válasz X üzenetére (2008. 01. 01. kedd 12:26), amit ide kattintva olvashatsz)
2008. 01. 01. kedd 12:26


Tüttyölt rátyli (ősi magyar étek)
Hozzávalók:
1,5 kg nyers rátyli, 1 db jókora pese, 2 csobolyó gödéznye (ha lehet, pöcörgősi!) 3 csipet ciháta, alkothatnék
Energiatartalom:
Nagyon hízlaló
Időigény:
Rendjívül időigényes
Nehézség:
Nagy rutint és tapasztalatot igényel
Költség:
Csak gazdagoknak ajánlott
Elkészítés
A nyers rátylit fertályórát posvasztjuk, míg csurmot nem enged. Ha szépen hröttyen, kipicskázzuk. A nyesedékből apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek majd a zsakuba.
Közben a pocadékot megpeccsentjük, a rátylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak tüttyentgetjük, mert hamar odakap, ahová nem szeretnénk.
Persze akadhatnak olyanok, akiknek már odakapott. Söndörgetve tálaljuk.
Akik nem bírják az ilyen nehéz ételeket, azoknak ajánljuk a Rücskölt rőt kercét kavarcsos fittyent tekerékkel.
Beküldte:
nincs adat
Itt mit kell nézni?
)))
(Ez egy válasz X üzenetére (2008. 01. 01. kedd 12:26), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (7767)


Tüttyölt rátyli (ősi magyar étek)
Hozzávalók:
1,5 kg nyers rátyli, 1 db jókora pese, 2 csobolyó gödéznye (ha lehet, pöcörgősi!) 3 csipet ciháta, alkothatnék
Energiatartalom:
Nagyon hízlaló
Időigény:
Rendjívül időigényes
Nehézség:
Nagy rutint és tapasztalatot igényel
Költség:
Csak gazdagoknak ajánlott
Elkészítés
A nyers rátylit fertályórát posvasztjuk, míg csurmot nem enged. Ha szépen hröttyen, kipicskázzuk. A nyesedékből apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek majd a zsakuba.
Közben a pocadékot megpeccsentjük, a rátylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak tüttyentgetjük, mert hamar odakap, ahová nem szeretnénk.
Persze akadhatnak olyanok, akiknek már odakapott. Söndörgetve tálaljuk.
Akik nem bírják az ilyen nehéz ételeket, azoknak ajánljuk a Rücskölt rőt kercét kavarcsos fittyent tekerékkel.
Beküldte:
nincs adat
Nem konyha, de nyali...
Korhelyleves:
Savanyított káposztából készített s vizzel higított leves, melyet berántanak s belé virslit v. kolbászkarikákat és egy-két tojássárgáját tesznek. Nevét onnan kapta, hogy kellemes savanykás íze miatt a sok mulatozás, különösen pedig bő lakmározás után nagyon jól esik a gyomornak.
Az alapleves elkészítése (4-5 főre):
Hozzávalók:
400 g savanyú káposzta
4 db baromfivirsli, v. kolbász (lehet füstölt is)
1 közepes fej hagyma
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 ek. olaj
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál pirospaprika
1-2 tojássárgája
oreganó
só, vagy "diétás" (nátriumszegény) só
zsírszegény (12%-os) tejföl a tálaláshoz
A lisztet szárazon megpirítjuk, majd az olajat ráöntjük, pirospaprikával megszórjuk, és hideg vízzel felengedve simára keverjük. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, és annyi vízzel hígítjuk, amennyi levest szeretnénk, majd puhára főzzük. Megsózzuk, oregánóval, apróra vágott vörösés fokhagymával fűszerezzük. Betétnek baromfivirsli-karikákat főzünk bele. Ha a virslikarikák feljöttek a leves tetejére, zsírszegény tejföllel dúsítva tálaljuk.
Savanyított káposztából készített s vizzel higított leves, melyet berántanak s belé virslit v. kolbászkarikákat és egy-két tojássárgáját tesznek. Nevét onnan kapta, hogy kellemes savanykás íze miatt a sok mulatozás, különösen pedig bő lakmározás után nagyon jól esik a gyomornak.
Az alapleves elkészítése (4-5 főre):
Hozzávalók:
400 g savanyú káposzta
4 db baromfivirsli, v. kolbász (lehet füstölt is)
1 közepes fej hagyma
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 ek. olaj
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál pirospaprika
1-2 tojássárgája
oreganó
só, vagy "diétás" (nátriumszegény) só
zsírszegény (12%-os) tejföl a tálaláshoz
A lisztet szárazon megpirítjuk, majd az olajat ráöntjük, pirospaprikával megszórjuk, és hideg vízzel felengedve simára keverjük. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, és annyi vízzel hígítjuk, amennyi levest szeretnénk, majd puhára főzzük. Megsózzuk, oregánóval, apróra vágott vörösés fokhagymával fűszerezzük. Betétnek baromfivirsli-karikákat főzünk bele. Ha a virslikarikák feljöttek a leves tetejére, zsírszegény tejföllel dúsítva tálaljuk.


Tüttyölt rátyli (ősi magyar étek)
Hozzávalók:
1,5 kg nyers rátyli, 1 db jókora pese, 2 csobolyó gödéznye (ha lehet, pöcörgősi!) 3 csipet ciháta, alkothatnék
Energiatartalom:
Nagyon hízlaló
Időigény:
Rendjívül időigényes
Nehézség:
Nagy rutint és tapasztalatot igényel
Költség:
Csak gazdagoknak ajánlott
Elkészítés
A nyers rátylit fertályórát posvasztjuk, míg csurmot nem enged. Ha szépen hröttyen, kipicskázzuk. A nyesedékből apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek majd a zsakuba.
Közben a pocadékot megpeccsentjük, a rátylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak tüttyentgetjük, mert hamar odakap, ahová nem szeretnénk.
Persze akadhatnak olyanok, akiknek már odakapott. Söndörgetve tálaljuk.
Akik nem bírják az ilyen nehéz ételeket, azoknak ajánljuk a Rücskölt rőt kercét kavarcsos fittyent tekerékkel.
Beküldte:
nincs adat




A lángolt kolbász, a Csabai Kolbász mustja!
Most kezdődik igazán a kolbászkészítés szezonja. Ilyenkor a vastag kolbász mellett, vékony lángolt kolbász is készül, mely frissességével páratlan élvezetet nyújt, és nagy előnye, hogy a vastag kolbásszal ellentétben már 1-2 hetes érés után fogyasztható. A lángolt kolbász a paprika és a füst enyhén csípős íz elegyétől nyeri el a karakterét. Az állagra zaftos, magas nedvességtartalmú csemege.
Tipp! Próbáltad már az enyhén csípős kolbászt savanyú almával enni? Ha nem, itt az ideje, hogy kipróbáld. Az alma savanyúja kiemeli a lángolt kolbász karakterét felejthetetlen íz harmóniát alkotva. Ínyenceknek ajánlom: különösen jól érezhető a kolbász íze, ha fogyasztása közben apró levegőt vesznünk a szánkba. Így a kolbász alkotóelemi elkeveredve a levegővel elképesztően ingerlik az ízlelő szervünket. Mennyei!
A lángolt kolbász különlegessége a füstölésében rejlik. A lángolt kolbász egy rövid, intenzív érlelési eljárással készül. Ilyenkor a lángolt kolbász gyorsan veszít a nedvességéből és a térfogatából, kissé megszikkad. Ezt viszonylag gyors térfogatcsökkenést a kolbász "köntöse" a nem tudja követni, így könnyen leválik a kolbászról. A lángolt kolbász előnye, hogy már frissen is lehet fogyasztani, nem kell hónapokat várni amíg összeérik, viszont nem is tárolhatjuk sokáig.
Tipp! A lángolt kolbászt zaftossága miatt nehéz szépen szeletelni. Ha fogyasztás előtt negyedórára mélyhűtőbe tesszük, szép szeleteket készíthetünk. (Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 27. csütörtök 17:03), amit ide kattintva olvashatsz)
Most kezdődik igazán a kolbászkészítés szezonja. Ilyenkor a vastag kolbász mellett, vékony lángolt kolbász is készül, mely frissességével páratlan élvezetet nyújt, és nagy előnye, hogy a vastag kolbásszal ellentétben már 1-2 hetes érés után fogyasztható. A lángolt kolbász a paprika és a füst enyhén csípős íz elegyétől nyeri el a karakterét. Az állagra zaftos, magas nedvességtartalmú csemege.
Tipp! Próbáltad már az enyhén csípős kolbászt savanyú almával enni? Ha nem, itt az ideje, hogy kipróbáld. Az alma savanyúja kiemeli a lángolt kolbász karakterét felejthetetlen íz harmóniát alkotva. Ínyenceknek ajánlom: különösen jól érezhető a kolbász íze, ha fogyasztása közben apró levegőt vesznünk a szánkba. Így a kolbász alkotóelemi elkeveredve a levegővel elképesztően ingerlik az ízlelő szervünket. Mennyei!
A lángolt kolbász különlegessége a füstölésében rejlik. A lángolt kolbász egy rövid, intenzív érlelési eljárással készül. Ilyenkor a lángolt kolbász gyorsan veszít a nedvességéből és a térfogatából, kissé megszikkad. Ezt viszonylag gyors térfogatcsökkenést a kolbász "köntöse" a nem tudja követni, így könnyen leválik a kolbászról. A lángolt kolbász előnye, hogy már frissen is lehet fogyasztani, nem kell hónapokat várni amíg összeérik, viszont nem is tárolhatjuk sokáig.
Tipp! A lángolt kolbászt zaftossága miatt nehéz szépen szeletelni. Ha fogyasztás előtt negyedórára mélyhűtőbe tesszük, szép szeleteket készíthetünk. (Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 27. csütörtök 17:03), amit ide kattintva olvashatsz)

Ugyse teszek bele fokhagymat...Punktum !
Es tojast se !
De annal több koleszterines füstölt hust...
Mamädragaek paradicsomot es murkot föznek bele böven,ugy is nagyon finom...
Es tojast se !
De annal több koleszterines füstölt hust...
Mamädragaek paradicsomot es murkot föznek bele böven,ugy is nagyon finom...
Meg kellene kostolni....
En nem teszek bele fokhagymat (kömenymagot se),Karacsonykor nincs vampir,es a majoranna helyett csombort hasznalok.
De igy is biztos finom !
(Ez egy válasz sanyisanyi74 üzenetére (2007. 12. 26. szerda 12:47), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 26. szerda 12:47
En nem teszek bele fokhagymat (kömenymagot se),Karacsonykor nincs vampir,es a majoranna helyett csombort hasznalok.De igy is biztos finom !
(Ez egy válasz sanyisanyi74 üzenetére (2007. 12. 26. szerda 12:47), amit ide kattintva olvashatsz)
Töltött káposzta
Hozzávalók:
# 80 dkg savanyú káposzta,
# 8 savanyított káposztalevél,
# 2 fej hagyma,
# 1 gerezd fokhagyma,
# 5 dkg füstölt szalonna,
# 40 dkg darált sertéshús,
# 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika,
# 8 dkg rizs,
# 1 tojás,
# 1 csipet őrölt köménymag,
# 1 mokkáskanál szárított majoránna,
# 2 evőkanál olaj,
# 2 evőkanál liszt,
# 2 dl tejföl
Elkészítés:
1. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk.
2. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk.
3. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
4. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!
5. A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.
1 adag: 3850 kJ/920 kcal
Hozzávalók:
# 80 dkg savanyú káposzta,
# 8 savanyított káposztalevél,
# 2 fej hagyma,
# 1 gerezd fokhagyma,
# 5 dkg füstölt szalonna,
# 40 dkg darált sertéshús,
# 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika,
# 8 dkg rizs,
# 1 tojás,
# 1 csipet őrölt köménymag,
# 1 mokkáskanál szárított majoránna,
# 2 evőkanál olaj,
# 2 evőkanál liszt,
# 2 dl tejföl
Elkészítés:
1. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk.
2. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk.
3. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
4. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!
5. A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.
1 adag: 3850 kJ/920 kcal
Töltött káposzta
Hozzávalók:
# 80 dkg savanyú káposzta,
# 8 savanyított káposztalevél,
# 2 fej hagyma,
# 1 gerezd fokhagyma,
# 5 dkg füstölt szalonna,
# 40 dkg darált sertéshús,
# 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika,
# 8 dkg rizs,
# 1 tojás,
# 1 csipet őrölt köménymag,
# 1 mokkáskanál szárított majoránna,
# 2 evőkanál olaj,
# 2 evőkanál liszt,
# 2 dl tejföl
Elkészítés:
1. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk.
2. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk.
3. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
4. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!
5. A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.
1 adag: 3850 kJ/920 kcal
Hozzávalók:
# 80 dkg savanyú káposzta,
# 8 savanyított káposztalevél,
# 2 fej hagyma,
# 1 gerezd fokhagyma,
# 5 dkg füstölt szalonna,
# 40 dkg darált sertéshús,
# 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika,
# 8 dkg rizs,
# 1 tojás,
# 1 csipet őrölt köménymag,
# 1 mokkáskanál szárított majoránna,
# 2 evőkanál olaj,
# 2 evőkanál liszt,
# 2 dl tejföl
Elkészítés:
1. A savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk.
2. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk.
3. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 dl vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével.
4. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük (kb. 1 óra. Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!
5. A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 dl hideg vízzel, csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.
1 adag: 3850 kJ/920 kcal
amikor gyurka a szájába vesz, akkor garantáltan olvadozni fogsz
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 12. 23. vasárnap 19:37), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 23. vasárnap 19:37
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 12. 23. vasárnap 19:37), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
Imádlak!
Egyetlen hiba van az egészben: az van ráírva: fagyasztott. De én forrrrrróóóó vagyok
Egyetlen hiba van az egészben: az van ráírva: fagyasztott. De én forrrrrróóóó vagyok
Szilvás rétes
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt,
- csipet só,
- 50 g vaj,
- 1,5 dl langyos víz,
- 1 evőkanál olaj
A töltelékhez:
- 50 dkg szilva,
- 40 dkg túró,
- 75 g vaj,
- 30 g cukor,
- vaníliarúd,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 15 szem pisztácia,
- 3 tojás
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd a vajjal és a vízzel összegyúrjuk, megdagasztjuk. Olajjal megkenjük, lefedve 30 percig kelesztjük.
A megmosott szilvát kimagozzuk, húsát kockákra vágjuk.
25 dkg vajat a cukorral, a vaníliarúd belsejével és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat. Ezután belekeverjük a túrót, a pisztáciát és a citromhéjat is.
A tésztát konyharuhán kinyújtjuk, és vékonyra kihúzzuk. A maradék vajat elosztjuk a tésztán, rákenjük a túrós masszát, elosztjuk rajta a szilvát, majd öszszetekerjük.
Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, megkenjük vajjal, és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szükség esetén a sütési idő felénél lefedjük.
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt,
- csipet só,
- 50 g vaj,
- 1,5 dl langyos víz,
- 1 evőkanál olaj
A töltelékhez:
- 50 dkg szilva,
- 40 dkg túró,
- 75 g vaj,
- 30 g cukor,
- vaníliarúd,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 15 szem pisztácia,
- 3 tojás
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd a vajjal és a vízzel összegyúrjuk, megdagasztjuk. Olajjal megkenjük, lefedve 30 percig kelesztjük.
A megmosott szilvát kimagozzuk, húsát kockákra vágjuk.
25 dkg vajat a cukorral, a vaníliarúd belsejével és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojásokat. Ezután belekeverjük a túrót, a pisztáciát és a citromhéjat is.
A tésztát konyharuhán kinyújtjuk, és vékonyra kihúzzuk. A maradék vajat elosztjuk a tésztán, rákenjük a túrós masszát, elosztjuk rajta a szilvát, majd öszszetekerjük.
Sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, megkenjük vajjal, és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Szükség esetén a sütési idő felénél lefedjük.











MmePrune







Viktorija S
