Látom Prune, a panírozásért Te sem vagy oda!
Az eredményt szeretem, de a pepecs munkát nem!
A hűtőben van gomba! Úgy megkívántam most, hogy mindjárt megyek csinálok egy jó kis gombalevest, jó tejfölösen!
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 09. 05. szerda 20:59), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 05. szerda 20:59
Az eredményt szeretem, de a pepecs munkát nem!
A hűtőben van gomba! Úgy megkívántam most, hogy mindjárt megyek csinálok egy jó kis gombalevest, jó tejfölösen!

ahha
gombás tojás, gombapöri, gombaleves tejfölösen, rántott gomba...de az utolsó elkészítését szívesen átadnám másnak

még szerencse, h nem vagyok oda a csiperkéért, amivel összetéveszthető!
erdész!
a gombás palacsintát /vagy a moncy féle gombás rétest/ a 7en megcsinálom! jó csuprosból? (Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 09. 05. szerda 15:16), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 05. szerda 15:16
erdész!
a gombás palacsintát /vagy a moncy féle gombás rétest/ a 7en megcsinálom! jó csuprosból? (Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 09. 05. szerda 15:16), amit ide kattintva olvashatsz)

Én annyira szeretem a gombákat, hogy a gyilkos galócán kívűl szinte mindegyiket és mindenféle elkészítési módon megeszem! És nagyon sok ételbe teszek valamilyen gombát ízesítőnek (húsos ételek mellé, tojásos kajákhoz, töltelékekbe stb.)
Ettől óvakodjatok:

"A gombaszedés és -fogyasztás szabályai
1. Mindenkinek fel kell ismernie a gyilkos galócát!
2. A saját szedésű gombát mindig meg kell vizsgáltatni gombaszakértôvel!
3. Házalótól sose vegyünk gombát!
4. A piacon csak engedéllyel rendelkezô árustól, engedélyezett tételbôl vásároljunk vadon termô gombát!
5. Ne higgyünk semmiféle gombafogyasztással kapcsolatos babonában!
6. Csak a friss, egészséges termôtestek alkalmasak fogyasztásra. A sérült, öreg, penészes gomba betegséget okozhat!
7. Ne fogyasszunk nyersen gombát!
8. A kész gombaételt hűtôszekrényben se tároljuk egy napnál tovább! A friss termôtestek két-három napig tárolhatók hűtôszekrényben.
9. Kisgyermeknek és érzékeny gyomrúaknak ne adjunk gombaételt!
10. Mérgezés gyanúja esetén forduljunk orvoshoz. Ha a tünetek a gombafogyasztást követô 12 órán túl jelentkeznek, azonnal hívjunk mentôt!"

Ártatlannak tűnő gyilkos galócák!
Ettől óvakodjatok:

4. A piacon csak engedéllyel rendelkezô árustól, engedélyezett tételbôl vásároljunk vadon termô gombát!
6. Csak a friss, egészséges termôtestek alkalmasak fogyasztásra. A sérült, öreg, penészes gomba betegséget okozhat!
8. A kész gombaételt hűtôszekrényben se tároljuk egy napnál tovább! A friss termôtestek két-három napig tárolhatók hűtôszekrényben.
10. Mérgezés gyanúja esetén forduljunk orvoshoz. Ha a tünetek a gombafogyasztást követô 12 órán túl jelentkeznek, azonnal hívjunk mentôt!"

ahha
gombás tojás, gombapöri, gombaleves tejfölösen, rántott gomba...de az utolsó elkészítését szívesen átadnám másnak
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 04. kedd 22:36), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 04. kedd 22:36

Törölt felhasználó (21812)

Hétvégén találtunk egy hatalmas pöffeteget az erdőben. Finom vacsi lett belőle.
Szeretitek a GOMBÁT?
És ha igen, milyen formában, milyen ételekben?
Szeretitek a GOMBÁT?

A gombás palacsintát elfelejtettem!
Alapanyagok:
1, Palacsinta
3, Gömbapörkölt (mindenki, ahogy szereti)
A gombát bécsomagoljátok a kisütött palacsintába, és egymás mellé fektetve elhelyezitek egy kivajazott tepsibe. Tetejére tejfől, arra reszelt sajt kerül, majd a blóderben addig sütitek, míg a sajt aranysárga nem lesz. (Azér' vigyázzatok, hogy az alja meg ne égjen!) (Ez egy válasz Moncy üzenetére (2007. 09. 05. szerda 15:31), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 05. szerda 15:31
Alapanyagok:
1, Palacsinta
3, Gömbapörkölt (mindenki, ahogy szereti)
A gombát bécsomagoljátok a kisütött palacsintába, és egymás mellé fektetve elhelyezitek egy kivajazott tepsibe. Tetejére tejfől, arra reszelt sajt kerül, majd a blóderben addig sütitek, míg a sajt aranysárga nem lesz. (Azér' vigyázzatok, hogy az alja meg ne égjen!) (Ez egy válasz Moncy üzenetére (2007. 09. 05. szerda 15:31), amit ide kattintva olvashatsz)

Gomba...
Szoktunk gombás rétest csinálni:
Egy adag kb. fél kg gombapörkölt, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, olaj, só.
A gombapörköltről leszűröm a levét, rásimítom a réteslapra és feltekerem. A paprikás levet a tejföllel és a liszttel mártássá keverem, a rétesre öntöm és a szokásos módon megsütöm. Tálalásnál a kimaradt szafttal öntözöm meg. Forrón tálalom.
Ugyanígy csirkepöriből, disznópöriből...

A gombapörköltről leszűröm a levét, rásimítom a réteslapra és feltekerem. A paprikás levet a tejföllel és a liszttel mártássá keverem, a rétesre öntöm és a szokásos módon megsütöm. Tálalásnál a kimaradt szafttal öntözöm meg. Forrón tálalom.

Bakonyi kakastöke galuskával:
Bakonyi étel, zamatos erdei gombával, frissen főtt galuskával tálalva. Sört guríthatsz utána, és a család kedvence lehet.
Hozzávalók:
50 dkg kakashere (ha nincs, pulykahere is jó!)
20 dkg gomba, (lehetőleg erdei gombát válasszunk!)
olaj,
2 fej hagyma,
só,
liszt,
paprika,
3 dl tejföl.

Elkészítés:
A heréket előkészítem és hártyázom ha kell. Sózom, lisztbe forgatom, majd forró olajban gyorsan pirosra megsütöm mindkét oldalát, utána félreteszem. A hagymát apróra vágom és kevés olajon aranysárgára párolom. Megszórom paprikával és hozzáadom a felszeletelt gombát. Kevés vizet adok hozzá. Fedő alatt puhára párolom, sózom és besűrítem a kevés liszttel elkevert tejföllel. Beleteszem a sültherét, újra felforralom. Juhtúróval kevert, vagy frissen kifőzött galuskával tálalom.
Erdei gombás szarvasragu:
Hozzávalók:
80 dkg szarvas raguhús
20 dkg erdei gomba
20 dkg csiperke
2 nagy fej vöröshagyma
20 dkg (1 szál) sárgarépa
20 dkg (kb. fél fej) zeller
1 dl száraz vörösbor
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 csomag vadfűszer
5-6 szem borókabogyó
2-3 babérlevél
bors, só

Elkészítése:
A kockára vágott szarvashúst kevés olajon átpirítjuk. Hozzáadjuk a félfőre vágott hagymát. Mikor a hagyma üvegessé válik beledobjuk a karikára vágott répát, a félbe vágott csiperkét, és a kisebb darabokra szelt zellert. Sózzuk, borsozzuk, megszórjük a fűszerkeverékkel, beletesszük a vágott borókabogyókat és hozzádobjuk a babérlevelet. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk (kb. 1,5 óra). Az idő lejártáig kinyitjuk a bort, megkóstoljuk, hogy a körülöttünk lengő illatokkal kellőképp harmonizál-e. Amikor meggyőződtünk róla, hogy megfelelő bort tartunk a kezünkben -és a hús is megpuhult- hozzáöntjük a raguhoz az üvegben még bent maradt 1 decit, és most tesszük bele az erdei gombát is. Maximum 15 percnyi lassú rotyogás után vajas nokedlivel és savanyított szilvával tálaljuk. (Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 09. 05. szerda 15:16), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 05. szerda 15:16
Bakonyi étel, zamatos erdei gombával, frissen főtt galuskával tálalva. Sört guríthatsz utána, és a család kedvence lehet.
Hozzávalók:
50 dkg kakashere (ha nincs, pulykahere is jó!)
20 dkg gomba, (lehetőleg erdei gombát válasszunk!)
olaj,
2 fej hagyma,
só,
liszt,
paprika,
3 dl tejföl.

Elkészítés:
A heréket előkészítem és hártyázom ha kell. Sózom, lisztbe forgatom, majd forró olajban gyorsan pirosra megsütöm mindkét oldalát, utána félreteszem. A hagymát apróra vágom és kevés olajon aranysárgára párolom. Megszórom paprikával és hozzáadom a felszeletelt gombát. Kevés vizet adok hozzá. Fedő alatt puhára párolom, sózom és besűrítem a kevés liszttel elkevert tejföllel. Beleteszem a sültherét, újra felforralom. Juhtúróval kevert, vagy frissen kifőzött galuskával tálalom.
Erdei gombás szarvasragu:
Hozzávalók:
80 dkg szarvas raguhús
20 dkg erdei gomba
20 dkg csiperke
2 nagy fej vöröshagyma
20 dkg (1 szál) sárgarépa
20 dkg (kb. fél fej) zeller
1 dl száraz vörösbor
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 csomag vadfűszer
5-6 szem borókabogyó
2-3 babérlevél
bors, só

Elkészítése:
A kockára vágott szarvashúst kevés olajon átpirítjuk. Hozzáadjuk a félfőre vágott hagymát. Mikor a hagyma üvegessé válik beledobjuk a karikára vágott répát, a félbe vágott csiperkét, és a kisebb darabokra szelt zellert. Sózzuk, borsozzuk, megszórjük a fűszerkeverékkel, beletesszük a vágott borókabogyókat és hozzádobjuk a babérlevelet. Fedő alatt kis lángon puhára pároljuk (kb. 1,5 óra). Az idő lejártáig kinyitjuk a bort, megkóstoljuk, hogy a körülöttünk lengő illatokkal kellőképp harmonizál-e. Amikor meggyőződtünk róla, hogy megfelelő bort tartunk a kezünkben -és a hús is megpuhult- hozzáöntjük a raguhoz az üvegben még bent maradt 1 decit, és most tesszük bele az erdei gombát is. Maximum 15 percnyi lassú rotyogás után vajas nokedlivel és savanyított szilvával tálaljuk. (Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 09. 05. szerda 15:16), amit ide kattintva olvashatsz)

Én annyira szeretem a gombákat, hogy a gyilkos galócán kívűl szinte mindegyiket és mindenféle elkészítési módon megeszem! És nagyon sok ételbe teszek valamilyen gombát ízesítőnek (húsos ételek mellé, tojásos kajákhoz, töltelékekbe stb.)
Ettől óvakodjatok:

Ettől óvakodjatok:

Gomba...

Ettől óvakodjatok:

Ártatlannak tűnő gyilkos galócák! (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 04. kedd 22:36), amit ide kattintva olvashatsz)
Ettől óvakodjatok:

Ártatlannak tűnő gyilkos galócák! (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 04. kedd 22:36), amit ide kattintva olvashatsz)

Szeretitek a GOMBÁT?
Szeretitek a GOMBÁT?

régen nem igazán szerettem, de ma már nagy nagy kedvenc!
a tinóru /vargánya/ simán zsírba sülve /a zsírba sült gomba szagát is utáltam/.
na és a legfinomabb a juhtúróval töltött rántott gombafejet kóstolta már vki?
a gombaleves nekem a csuprosból is nagyon finom!
nem igazán bejövős a sima tejfölös gomba tésztával, de ha már egy kis natúr szelet is van hozzá imádom!
aszem a bulira készülődéskor kérdezted, h a paprikás krumplit hogyan szeretjük, nos én gombával /is/ imádom!
a gombát csak a testemen nem ceretem! (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 04. kedd 22:36), amit ide kattintva olvashatsz)
a tinóru /vargánya/ simán zsírba sülve /a zsírba sült gomba szagát is utáltam/.
na és a legfinomabb a juhtúróval töltött rántott gombafejet kóstolta már vki?

a gombaleves nekem a csuprosból is nagyon finom!
nem igazán bejövős a sima tejfölös gomba tésztával, de ha már egy kis natúr szelet is van hozzá imádom!
aszem a bulira készülődéskor kérdezted, h a paprikás krumplit hogyan szeretjük, nos én gombával /is/ imádom!
a gombát csak a testemen nem ceretem! (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 04. kedd 22:36), amit ide kattintva olvashatsz)

Szeretitek a GOMBÁT?
Szeretitek a GOMBÁT?

Gomba minden mennyiségben.
Gömbapörkölt: szegfű(tyúkláb) gombából, jó tejfölösen paprikása.
Rizses gomba: szegfű, vargánya, téli fülőke
Rántott gomba: őzlábgomba
Sült gomba: órás pöffetegből 0,5-1 sm-es vastagságú szeletek
Gombaleves: legfinomabb tintagombából (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 04. kedd 22:36), amit ide kattintva olvashatsz)
Gömbapörkölt: szegfű(tyúkláb) gombából, jó tejfölösen paprikása.
Rizses gomba: szegfű, vargánya, téli fülőke
Rántott gomba: őzlábgomba
Sült gomba: órás pöffetegből 0,5-1 sm-es vastagságú szeletek
Gombaleves: legfinomabb tintagombából (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 04. kedd 22:36), amit ide kattintva olvashatsz)

Szeretitek a GOMBÁT?
Szeretitek a GOMBÁT?

Nagyon szeressem a gombát! Beleteszem a húslevesbe is.( Én eszem meg a gombát.) A hüle párom utálta, de Én meggyőztem: Bakonyias szósz+ tészta! Nagyon rákattant erre a kajámra! Pedig olyan, mint a gombapörkölt(amit elvből nem eszik meg) Kicsi habarással megőrül érte! A hallal is többször megszívattam már! Meg a közutált(Én imádom.....) karalábéval is! Ha nem látja egészben, akkor mindent benyel. A tököt is! És itt a legírozás jut az eszembe! De írja le először a főnöx! A "Szakácsok gyöngye", hogy mi a legírozás! Mert Én úgyis másképp csinálom!
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 09. 04. kedd 22:36), amit ide kattintva olvashatsz)

Szeretitek a GOMBÁT?
Szeretitek a GOMBÁT?

Hát...nm a gomba a kedwencem...megeszem...mint gombapöri w rántottgomba...de elég ha éwente 1cer wan az asztalon...

Szeretitek a GOMBÁT?
Szeretitek a GOMBÁT?

Szeretitek a GOMBÁT?
Szeretitek a GOMBÁT?

szakmai titoktartás? (nagyon hasfogós szmájli)
asszony is olvassa a fórumot, mi?
(Ez egy válasz gazosgyuri üzenetére (2007. 09. 04. kedd 12:17), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 09. 04. kedd 12:17
asszony is olvassa a fórumot, mi?

Nos...ez a szakmai titoktartásba tartozik...ugye megérted???...sajnos nm wálaszolhatok...

Nos...ez a szakmai titoktartásba tartozik...ugye megérted???...sajnos nm wálaszolhatok...

ez stilszerü.(i)gazos?
tényleg,hány ilyenbe futottál bele pályafutásod során?
(Ez egy válasz gazosgyuri üzenetére (2007. 09. 01. szombat 09:17), amit ide kattintva olvashatsz)
tényleg,hány ilyenbe futottál bele pályafutásod során?

Narancsos,vitaminban gazdag ...

KEDVENC
- tojásételetek? tükütojás (régen mindkét oldalán sütve, ma már jó lágyan, hogy lehessen tunkolni), hagymás tojásrántotta
- szendvicsetek? kolbász+füstöltsajt ráolvaszvtva
- spagettitek? carbonare
- főzeléketek? lencse-sárgaborsó-bab(sólet)
- levesetek? habart bableves
- fagylaltotok? csokoládé-citrom
- nassolnivalótok? nem nassolok
- péksüteményetek? a friss, még meleg kenyér (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 08. 28. kedd 16:02), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 08. 28. kedd 16:02
- tojásételetek? tükütojás (régen mindkét oldalán sütve, ma már jó lágyan, hogy lehessen tunkolni), hagymás tojásrántotta
- szendvicsetek? kolbász+füstöltsajt ráolvaszvtva
- spagettitek? carbonare
- főzeléketek? lencse-sárgaborsó-bab(sólet)
- levesetek? habart bableves
- fagylaltotok? csokoládé-citrom
- nassolnivalótok? nem nassolok
- péksüteményetek? a friss, még meleg kenyér (Ez egy válasz X üzenetére (2007. 08. 28. kedd 16:02), amit ide kattintva olvashatsz)

Nem hazudtolom meg magam, ide is teszek kérdéseket:
KEDVENC
- tojásételetek?
- szendvicsetek?
- spagettitek?
- főzeléketek?
- levesetek?
- fagylaltotok?
- nassolnivalótok?
- péksüteményetek?
KEDVENC
- tojásételetek?
- szendvicsetek?
- spagettitek?
- főzeléketek?
- levesetek?
- fagylaltotok?
- nassolnivalótok?
- péksüteményetek?

Zelli! Ez isten káromlás! Lecsóba sok paradicsomot? Soha,soha! Csak mutatóba, mert elrontja.
Alapanyagok:
Szalonnazsir, hagyma (jó nagy fej, karikára vágva!), 1/4 rész paradicsom, 3/4 rész paprika, ha lehet egy kis csípőssel spékelve és a magjával együtt, lecsókolbász. Aztán ízlés szerint tojással, rizzsel, tarhonyával, stb. Én tejfölösen szeretem. (Ez egy válasz zelli üzenetére (2007. 08. 30. csütörtök 15:06), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 08. 30. csütörtök 15:06
Alapanyagok:
Szalonnazsir, hagyma (jó nagy fej, karikára vágva!), 1/4 rész paradicsom, 3/4 rész paprika, ha lehet egy kis csípőssel spékelve és a magjával együtt, lecsókolbász. Aztán ízlés szerint tojással, rizzsel, tarhonyával, stb. Én tejfölösen szeretem. (Ez egy válasz zelli üzenetére (2007. 08. 30. csütörtök 15:06), amit ide kattintva olvashatsz)

Imádom a paprikát és a paradicsomot nyersen!
Főzve nem tudom megenni! De a lecsó levét imádom tunkolni! Ezért sok paradicsomot teszek bele! A kolbász, szalonna, tojás, sok hagyma Nálam alapvető a lecsóba! Nem tejfölösen csinálom, de az sem rossz! Ettem már rizzsel és tarhonyával is!
És erről a rácponty is eszembejutott!
Főzve nem tudom megenni! De a lecsó levét imádom tunkolni! Ezért sok paradicsomot teszek bele! A kolbász, szalonna, tojás, sok hagyma Nálam alapvető a lecsóba! Nem tejfölösen csinálom, de az sem rossz! Ettem már rizzsel és tarhonyával is!
És erről a rácponty is eszembejutott!