Imádlak!
Egyetlen hiba van az egészben: az van ráírva: fagyasztott. De én forrrrrróóóó vagyok
(Ez egy válasz gazosgyuri üzenetére (2007. 12. 23. vasárnap 11:39), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 23. vasárnap 11:39
Egyetlen hiba van az egészben: az van ráírva: fagyasztott. De én forrrrrróóóó vagyok
(Ez egy válasz gazosgyuri üzenetére (2007. 12. 23. vasárnap 11:39), amit ide kattintva olvashatsz)
Tennap wótam a madaras nagybótba és ezt ott kiszúrtam...mindzó be is tettem..a kosaramba..gondoltam majd karácsonykor milyen jót bele nya...izé...falatozok belöle...
Tennap wótam a madaras nagybótba és ezt ott kiszúrtam...mindzó be is tettem..a kosaramba..gondoltam majd karácsonykor milyen jót bele nya...izé...falatozok belöle...

A szaloncukor története:
Jellegzetes karácsonyi csemege a szaloncukor, amelyből ma nagyon sokfélét vásárolhatunk. A szaloncukor híres mestercukrászok műhelyeiben született a múlt században, és csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség. Ez a finomság otthon is elkészíthető.
Szaloncukrot már a múlt században készítettek a cukrászok de az édesség igazán a századfordulón vált divatossá. A reformkorban - francia minta nyomán - jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz szalon, ahol karácsonyfát állítottak, és így lett a fán lévő díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor. Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó A legújabb házi czukrászat című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.
A budapesti Vendéglátóipari Múzeumban találhatunk régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapírokat harmincféle színben, és megcsodálhatunk egy "ricselő gépet" is. Ez a masina tulajdonképpen egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját egy mozdulattal lehetett berojtozni. A századfordulón és a két világháború között a cukrászok a sütemények mellett fagylaltokat, cukorkákat, bonbonokat és szaloncukrot is készítettek. A híres cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot készítettek az ünnepek előtt, volt hogy naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak. A pozitív formákat átszitált rizslisztbe mártották, és az így keletkezett mélyedésbe öntötték a folyékony cukrot. Amikor a cukor megdermedt és megszáradt, kivették és becsomagolták. A papírra angyalkákat ragasztottak, és már lehetett is a karácsonyfára akasztani. Persze nem mindenki engedhette meg magának, hogy csillogó cukrászdában vásároljon szaloncukrot a fára, ezért sokan otthon készítették el a csemegét. Ha van időnk és kedvünk, mi is készíthetünk házi szaloncukrot a karácsonyfára.
Íme, a recept:
Hozzávalók: 1 kg (barna)cukor, 3 dl víz, ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom. Bevonáshoz: csokoládés tortabevonó.
A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalapra. (origo)
Nagyon szeretem az almát
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 22. szombat 22:04), amit ide kattintva olvashatsz)
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 22. szombat 22:04), amit ide kattintva olvashatsz)
szívesen lennék egyszer a vacsorád!!!
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 12. 21. péntek 21:36), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 21. péntek 21:36
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 12. 21. péntek 21:36), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
Néhányan azt hiszik rólam, hogy pasikat reggelizek. És tényleg!


te hüjjjje...a párizsi sincs odaírva, hogy szeletelni kéne...vegyél egy fél kgnyi szelet kenyeret, rakd rá a 20 dkg párizsit egybe, és tömd be vele a szádat...csak kussoljál már végre
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 22. szombat 10:54), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 22. szombat 10:54
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 22. szombat 10:54), amit ide kattintva olvashatsz)
Úrnőm!
szted hol a fenében van benne a receptben, h fel kell szeletelni a kenyeret?
szted hol a fenében van benne a receptben, h fel kell szeletelni a kenyeret?
Nincs vkinek egy bevált lazac receptje?
Előre is köszi!
Úrnőm!
szted hol a fenében van benne a receptben, h fel kell szeletelni a kenyeret?
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 15:31), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 13. csütörtök 15:31
szted hol a fenében van benne a receptben, h fel kell szeletelni a kenyeret?
(Ez egy válasz MmePrune üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 15:31), amit ide kattintva olvashatsz)
szerinted a "kenyérszeleteket megkenjük margarinnal" mit takar? egész kenyeret?
jessszus, csak te ne főzzél
jessszus, csak te ne főzzél
Néhányan azt hiszik rólam, hogy pasikat reggelizek. És tényleg!


És semmilyen kaját nem tálalnak fel meztelen nőn? Milyen sz*r helyen dolgozol???
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 20. csütörtök 18:40), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 20. csütörtök 18:40
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 20. csütörtök 18:40), amit ide kattintva olvashatsz)
Karácsonyi parti van a munkahelyemen
(sajnos csak telivel tudtam fotózni)
Jó étvágyat!









(sajnos csak telivel tudtam fotózni)
Jó étvágyat!









az én évvégi céges bulim HOLNAP lesz. én is valami ilyenre számítok!!
nagyon jó
Karácsonyi parti van a munkahelyemen
(sajnos csak telivel tudtam fotózni)
Jó étvágyat!









(sajnos csak telivel tudtam fotózni)
Jó étvágyat!









kis barátom! garantálom, hogy az én főzési tudományom után, te mind a 10 ujjadat megnyalnád
vagy izééé...tuuuudod mit
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 07:52), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 13. csütörtök 07:52

a Te recepted alapján nem biztos, hogy fánkozni és képviselni tudnád a konyhás-cukrász mesterséget!
vagy izééé...tuuuudod mit
(Ez egy válasz tom1019 üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 07:52), amit ide kattintva olvashatsz)

a Te recepted alapján nem biztos, hogy fánkozni és képviselni tudnád a konyhás-cukrász mesterséget!
szerinted a "kenyérszeleteket megkenjük margarinnal" mit takar? egész kenyeret?
jessszus, csak te ne főzzél
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 13:01), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 13. csütörtök 13:01
jessszus, csak te ne főzzél
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 13:01), amit ide kattintva olvashatsz)
ha te el akkor én téged +!
de nem is jó a recept!
nem írja, h szeleteljük a kenyeret, vagy az egész kenyeret kenjük!
vagy szeletelt kenyeret köll venni
mert akkor meg a hozzávalók nem stimmelnek!
de nem is jó a recept!
nem írja, h szeleteljük a kenyeret, vagy az egész kenyeret kenjük!
vagy szeletelt kenyeret köll venni
mert akkor meg a hozzávalók nem stimmelnek!
haggyámá!
a nappaliba fikázzák a virslidet!
éhen halni!
inkább halálra szeretkezem magam!
osztán én jól felkészültem az éhenhalás ellen!
de sárlot se fenyegeti cerintem! (Ez egy válasz erdokerulo üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 14:08), amit ide kattintva olvashatsz)
a nappaliba fikázzák a virslidet!
éhen halni!
inkább halálra szeretkezem magam!
osztán én jól felkészültem az éhenhalás ellen!
de sárlot se fenyegeti cerintem! (Ez egy válasz erdokerulo üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 14:08), amit ide kattintva olvashatsz)
Addig b.szogatjátok egymást, míg éhen nem fogtok halni....
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 13:01), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 13. csütörtök 13:01
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 13:01), amit ide kattintva olvashatsz)
ha te el akkor én téged +!
de nem is jó a recept!
nem írja, h szeleteljük a kenyeret, vagy az egész kenyeret kenjük!
vagy szeletelt kenyeret köll venni
mert akkor meg a hozzávalók nem stimmelnek!
de nem is jó a recept!
nem írja, h szeleteljük a kenyeret, vagy az egész kenyeret kenjük!
vagy szeletelt kenyeret köll venni
mert akkor meg a hozzávalók nem stimmelnek!
ha te el akkor én téged +!
de nem is jó a recept!
nem írja, h szeleteljük a kenyeret, vagy az egész kenyeret kenjük!
vagy szeletelt kenyeret köll venni
mert akkor meg a hozzávalók nem stimmelnek!
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 12:55), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 13. csütörtök 12:55
de nem is jó a recept!
nem írja, h szeleteljük a kenyeret, vagy az egész kenyeret kenjük!
vagy szeletelt kenyeret köll venni
mert akkor meg a hozzávalók nem stimmelnek!
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 12:55), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (21812)
Nincs konyhai mérlegem, tutira el fogom b.szni.
Nincs konyhai mérlegem, tutira el fogom b.szni.
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 10:48), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 12. 13. csütörtök 10:48
(Ez egy válasz surdapapa üzenetére (2007. 12. 13. csütörtök 10:48), amit ide kattintva olvashatsz)
elképzeltem:
a lotyóm ezek után bevállalja és holnap reggel megpróbál ilyet készíteni a gyermekének!
csak el ne rontsa!
a lotyóm ezek után bevállalja és holnap reggel megpróbál ilyet készíteni a gyermekének!
csak el ne rontsa!














MmePrune













