Tuning topic (autók, motorok, csajok)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Az eddigi hozzászólások

... 101 102 103 104 105 ...
Sorrend: Legújabb előreLegrégebbi előre hozzászólás / oldal
#523   2007. 02. 25. vasárnap 10:59
X Törölt felhasználó (69371)
...folytatás...

3. Nyomáshullám-feltöltés

A nyomáshullám-feltöltés azt a feltöltő hatást használja ki, ami a szívó és a kipufogórendszerben a motor szelepei által periódikusan gerjesztett gázoszlopok lengéséből ered. Hatásossága csak egy szűk fordulatszám-tartományra terjed ki (rezonancia-fordulatszám és környéke).

Ezen a problémán például üzem közben is változtatható hosszúságú szívócsővel segítenek, amelynek segítségével az a fordulatszám-tartomány, amelyben az eljárás hatásos, jelentősen kiterjesztető.
A rezonancia fordulatszám(ok)on kívüli értékeknél ez a szerkezet a motor működését nem befolyásolja, illetve rontja.

A nyomáshullám feltöltésének két módja terjedt el.

Lengőcsöves feltöltés

Lengőcsöves feltöltésnél a szívószelep nyitásakor a szívócsőben keletkezett szívóhullám a cső, vagy az elosztó tartály nyitott végétől nyomáshullámként verődik vissza. Megfelelő hosszúságú (hangolt) cső esetén, a kívánt motorfordulatszámnál a nyomáshullám akkor érkezik a szívószelephez, amikor a dugattyú szívóhatása erősen csökken (szívólöket vége), egyben a szívószelep zárása előtt - a hengerből a szívóvezetékbe történő visszaáramlást is csökkenti. A feltöltési hatást általában fokozzák a kipufogócső hangolásával, amikor is a kipufogószelep nyitásával gerjesztett nyomáshullám verődik vissza szívó (depresszió) hullámként a csőbe. Megfelelő hosszúságú (hangolt) cső esetén a kívánt motorfordulatszámnál a depresszió-hullám röviddel a kipufogószelep zárása elött alacsony ellennyomást hoz létre, így több maradékgáz távozhat a hengerből, aminek a hatására a töltési fok növekszik.

Rezonancia feltöltés

Rezonancia feltöltésnél a motor hengereinek szívóoldalára, egy önlengésre képes tartály-cső rendszert csatlakoztathatnak és ezt geometriailag, úgy alakítják ki, hogy a hengerek periodikus szívási ciklusai a tartály-cső rendszer önlengés számával (saját frekvenciájával) megegyeznek. A rendszer a rezonancia fordulatszámon a motor valamennyi hengerét tölti.

Tehát rajtatok áll, hogy melyik feltöltési eljárást választjátok, no meg a pénztárcátokon. A legolcsóbb megoldás kétség kívül a rezonancia feltöltés, amihez nem kell magát a motort megbontani, és nem befolyásolja drasztikusan a motor élettartalmát, de mivel nincs benne annyi tartalék, vagy fogalmazhatnék úgy is "fantázia" mint a turbófeltöltésben, emiatt nem is nagyon alkalmazzák tuning-berkekben.

Pedig a kihegyezett szívómotornál kötelező lépésnek tartom, nem hiába használja, pl. a BMW is az M-es motorjaiban. Maga a mechanikus feltöltés sajnos számunkra igen költségigényes, de ez a megoldás is figyelemre méltó. A lengőcsöves feltöltés, precíz és bonyolult felépítése miatt rendkívül nehéz feladat, ember legyen a talpán, aki belevág.

Tény viszont, hogy aki nagyot akar "durrantani" általában a turbófeltöltést választja.

Következő cikkünkben magáról a széria szívómotor turbómotorrá építésének korlátairól, és lehetőségeiről lesz szó.
#522   2007. 02. 25. vasárnap 10:55
még egyet beteszek majd utána jelölöm! de az reklámnak számít nem?!
#521   2007. 02. 25. vasárnap 10:51
Fögenyó Fögenyó
Dako, szerintem valahol jelöld a forrást is. Ez így sajnos lopásnak számít!
#520   2007. 02. 25. vasárnap 10:49
óóó baszod pont ezt kerestem! majosháza! a totál car-ban is voltak! nagyon köszönöm!
#519   2007. 02. 25. vasárnap 10:48
Feltöltött motorok - Az alapok

Hazai tuner körökben és e honlap történetében is elég meghatározó, és foglalkoztatott téma a feltöltött motor építése. Elég sok "legenda, tévhit" alakult ki mindezzel kapcsolatban. Nem véletlenül használom a "feltöltés" szót a turbó helyett, hiszen a feltöltésre, nem csak a gázturbinát (turbó) lehet használni, hanem számos egyéb eszközt is. De erre a következő cikkben kívánok kitérni.

Leggyakrabban feltett kérdések:

- Motorélettartam (alkatrészek mechanikai igénybevétele)
- sűrítési arány
- kopogási határ
- hőterhelés (termikus igénybevétel)
- töltőnyomás
- üzemanyag-fogyasztás

Ahhoz, hogy mit jelentenek ezek a fogalmak, és hogyan tudunk megoldást találni rájuk, alapoknál kell elkezdenünk megérteni a feltöltött motor működését.
Kezdjünk bele!

A feltöltés lényege és célja

Feltöltéssel - a szívó négyütemű és a csak öblített kétütemű motorokhoz viszonyítva - növelhető a töltet mennyisége és ez által a motor teljesítménye. Feltöltésnek nevezik a teljes töltetnek - vagy csak egy részének - munkahengeren kívüli előzetes sűrítését annak érdekében, hogy a hengerbe jutó töltet mennyisége nagyobb legyen.

A feltöltés célja minden esetben az adott motor fordulatszám-növelés nélküli teljesítménynövelése. Mind a feltöltés, mind a nagyobb furdulatszám növeli az időegység alatt a hengerbe jutó töltet mennyiségét és ezzel közel arányosan nő a belsőégésű motor teljesítménye. A teljesítmény növelésének minden esetben korlátai vannak, ezek a korlátok a műszaki fejlettség pillanatnyi szintjétől függenek.

A fordulatszám (és ezzel a dugattyú-középsebesség) növelésével a tömegerők okozta igénybevételek négyzetesen nőnek, és a motor gazdaságossága romlik. Az effektív középnyomás feltöltéssel való növelése esetén a gázerők lesznek nagyobbak, ezek azonban a töltet mennyiségével - azaz teljesítménynöveléssel - legfeljebb csak lineárisan arányosak.

Bizonyos fordulatszám felett a nagyobb gázerők, okozta igénybevételek elviselésére könnyebben kialakítható a motor konstrukciója, mint a nagyobb tömegerők elviselésére.
#518   2007. 02. 25. vasárnap 10:47
Fögenyó Fögenyó
#517   2007. 02. 25. vasárnap 10:47
...folytatás...

A motor termikus igénybevétele a teljesítménynövelés mértékétől függ, függetlenül attól, hogy a fordulatszám-növelésből, vagy feltöltésből származik. Nagy dugattyú-középsebességek eléréséhez könnyebb forgattyúhajtómű-elemeket kell tervezni és gyártani, ezt igényes konstrukcióval és jó minőségű anyagokkal lehet elérni. Így az ilyen motor könnyebb, kevésbé robusztus lesz.

A feltöltés - a nagyobb gáznyomások miatt - a konstrukció erősítését igényli. A feltöltés a teljesítményegységre eső tömeget csökkenti ugyan - a teljesítmény jobban nő, mint a szükséges többlettömeg - mégis, a konstrukció erőteljesebbé, robosztusabbá válik.

Egy adott effektív teljesítmény esetén a feltöltés előnyei a következőképpen foglalhatók össze:

- kisebb helyszükséglet (kevesebb henger, rövidebb motor)
- kisebb tömeg, nagyobb teljesítménytömeg
turbófeltöltés esetén jobb hatásfok (lassabban emelkedő fogyasztási görbe)
- kisebb beszerzési ár (Ft/kW), különösen nagy motorok esetén
- kisebb hűtő, mivel azonos teljesítmény esetén kisebb hűtőközeggel elvezetendő hőmennyiség, mint a szívómotoroknál
- a kipufogógáz-turbinának észrevehető hangtompító hatása van
- kevésbé érzékeny a környező levegő sűrűségének csökkenésére
- megfelelő kialakítás esetén kevésbé környezetszennyező a kipufogógáz-összetétel

A feltöltött motorok hátrányai előnyeikhez képest eltörpülnek, de természetesen nem hagyhatók említés nélkül:

- motoralkatrészek nagyobb termikus és mechanikus igénybevétele)
- turbófeltöltéses motoroknál egyes esetekben kedvezőtlen nyomatéki rugalmasság (különösen nagymértékű feltöltés esetén)
- egyes esetekben rosszabb gyorsulási képesség (különösen nagymértékű feltöltés esetén)

Korszerű feltöltött motoroknál már kialakult módszereket alkalmaznak az utolsó két hátrány kiküszöbölésére. Ezekkel később foglalkozunk.
#516   2007. 02. 25. vasárnap 10:38
Egy E46-os M3-as első és hátsó kellene fekete színben. Persze 4 ajtós E46-hoz! Akár használt is jó lenne, mondjuk törött kocsiról meg ilyenek!
(Ez egy válasz oooooooo üzenetére (2007. 02. 25. vasárnap 10:34), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 02. 25. vasárnap 10:34
Sajnos nem!Pár javítást már csináltam Poliészterrel meg epoxival is,de újjat nem.Hajóépítők szoktak vele dolgozni,Bart hajó-Buzás Gyula Keszthely talán,Közelebbit nem tudok./Ő csinált egy két ilyen dolgot/
#515   2007. 02. 25. vasárnap 10:34
oooooooo oooooooo
Sajnos nem!Pár javítást már csináltam Poliészterrel meg epoxival is,de újjat nem.Hajóépítők szoktak vele dolgozni,Bart hajó-Buzás Gyula Keszthely talán,Közelebbit nem tudok./Ő csinált egy két ilyen dolgot/
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 02. 25. vasárnap 10:27), amit ide kattintva olvashatsz)
Törölt felhasználó (69371)
2007. 02. 25. vasárnap 10:27
nem tudsz valakit, aki spoiler-eket gyárt, akár egyedit is!
#514   2007. 02. 25. vasárnap 10:27
nem tudsz valakit, aki spoiler-eket gyárt, akár egyedit is!
(Ez egy válasz oooooooo üzenetére (2007. 02. 25. vasárnap 10:23), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 02. 25. vasárnap 10:23
Az 570-es kép,Dodge Charger a leggátlástalanabb izomautó 7.2 liter-440 ps,1996-ban svájcban rábukkantam egyre majdnem megőrültem hogy nem tudom megvenni,pedig jó áron kínálták.Lehet jobb is, mert anyagi csődbe vitt volna.Akkoriban amerikai autót akartam venni,de egy jó haverom vett egy Corvette-t,az meg állandóan beszart,így letettem róla.A tunning leírás így már sokkal korrektebb ezzekkel nincs semmi bajom.A forrás ugyanaz?
#513   2007. 02. 25. vasárnap 10:25
ugyanaz a forrás! de majd még teszek be a feltöltési lehetőségekről!
(Ez egy válasz oooooooo üzenetére (2007. 02. 25. vasárnap 10:23), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 02. 25. vasárnap 10:23
Az 570-es kép,Dodge Charger a leggátlástalanabb izomautó 7.2 liter-440 ps,1996-ban svájcban rábukkantam egyre majdnem megőrültem hogy nem tudom megvenni,pedig jó áron kínálták.Lehet jobb is, mert anyagi csődbe vitt volna.Akkoriban amerikai autót akartam venni,de egy jó haverom vett egy Corvette-t,az meg állandóan beszart,így letettem róla.A tunning leírás így már sokkal korrektebb ezzekkel nincs semmi bajom.A forrás ugyanaz?
#512   2007. 02. 25. vasárnap 10:23
oooooooo oooooooo
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 02. 24. szombat 21:44), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 02. 24. szombat 21:44

#511   2007. 02. 25. vasárnap 01:28
oooooooo oooooooo
Buliból jövet kurtva
ré
alf
sz
alf
eg
vagyok éppen!Majd holnap reflektálok Hompictures teljesen kizökkentett.Csáó!
(Ez egy válasz X üzenetére (2007. 02. 24. szombat 20:37), amit ide kattintva olvashatsz)
2007. 02. 24. szombat 20:37
ne foglalkozz velük! várom az értekezésed a leírtakkal kapcsolatban!
#510   2007. 02. 24. szombat 21:44

#509   2007. 02. 24. szombat 21:38
#508   2007. 02. 24. szombat 20:50
X Törölt felhasználó (77369)
Jo kis gömbölyü cucok.Na végre má. Hát ez tuti jobb mint ami eddig ment itt.
#507   2007. 02. 24. szombat 20:48
Klikkelj a normál/tömörített mérethez

#506   2007. 02. 24. szombat 20:47
X Törölt felhasználó (77369)
No de uraim hol marad a tunning ???
#505   2007. 02. 24. szombat 20:43
oooooooo oooooooo
Széllel szemben hugyozol tiszta pisa a gatyád szára!
#504   2007. 02. 24. szombat 20:42
oooooooo oooooooo
Gyere Homepictures köss bele Brekucba!

... 101 102 103 104 105 ...
Sorrend: Legújabb előreLegrégebbi előre hozzászólás / oldal

A téma adatai

Nyitás ideje: 2007. 02. 09. péntek
Üzenetek: 2563db
Utolsó üzenet: 2012. 11. 05. hétfő

Hírek

2026. 09. 05. szombat 15:30
Így tudsz VIP tagságot váltani!!!! Kedves Felhasználóink! Bizonyára sokan tapasztaltátok az elmúlt időszakban a bankkártyás fizetéssel kapcsolatos nehézségeket. Szeretnénk biztosítani Benneteket arról, hogy a probléma mielőbbi megoldása érdekében minden tőlünk telhetőt megteszünk.... Tovább
2026. 06. 08. hétfő 18:43
2026.nyári GG tali Cseteseknek ls Fórumosoknak Kedves GG csetesek és Fórumozók! Egy újabb ismerkedési lehetőség! A nagy érdeklődésre való tekintettel, idén 17. alkalommal kerül megrendezésre a GG személyes cset, -és Fórum találkozó. A találkozó időpontja: 2026. július 17-19. (3 nap, 2... Tovább
2025. 12. 29. hétfő 17:34
Szeretnél egy működő társkeresőt? Akkor tegyél is érte! Októberi felhívásunkra sajnos a hibás adatlapok tulajdonosainak 98 %-a NEM VETTE a fáradságot, hogy javítsa a beállításait. Ezért a határidőt 2026 február 15-ig meghosszabbítottuk. Mint azt... Tovább
Válassz az alábbi csomagok közül:
A bankkártyás fizetési lehetőség sajnos átmenetileg szünetel, a visszaállításán folyamatosan dolgozunk. Ez idő alatt sajnos csak az ideiglenes átutalásos fizetési lehetőség érhető el, amelyről itt olvashatsz.
A kényelmetlenségért elnézéseteket kérjük! (Utolsó frissítés: 2026. szeptember 26.)
Sikeres vásárlás!
nap VIP jóváírva a fiókodon.
Sikeres vásárlás!
VIP kódod:
Aktiváld bejelentkezés után a VIP menüben.

GG Live magyar ÉLŐ chat!

Rosszlanyok.hu - Vidéki szexpartner kereső. Vidéki lányok. Csak valódi képek!
Erotikus Tartalom!
A GoldenGate oldalon található információk, linkek, képek és videók erotikus tartalmúak, az oldal a szexualitás témáját nyíltan, egyesek számára sértően kezeli. Amennyiben nem múltál el 18 éves, vagy a térségedben az oldal használata tilos, azaz jogszabályba vagy kötelező erejű előírásba ütközik, kérlek hagyd el az oldalt az [ MÉG NEM VAGYOK 18 ÉVES ] gombra kattintva.

Az oldalra történő belépés előtt figyelmesen olvasd el az alábbiakat, mert az [ ELMÚLTAM 18 ÉVES, ELFOGADOM ] gombra történő kattintással elfogadod a következő feltételeket:

1. Elmúltál 18 éves.
2. Semmilyen formában nem teszed lehetővé 18 évnél fiatalabb személynek a hozzáférést jelen oldal tartalmához.
3. A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban. (További információk)
4. Elfogadod az oldal felhasználási feltételeit és az adatkezelési tájékoztatót.
5. Nem tekinted meg vagy használod az oldalt olyan helyen, ahol ezzel a tevékenységgel törvényt, szabályozást, előírást, vagy helyi normát szegsz meg.
6. Az oldalt teljes mértékben saját felelősségedre látogatod.

Ez a weboldal és médiatartalmai kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük használjon szűrőprogramot!
Szűrőprogram letöltése és további információk itt!